THEPOWERGAME
Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και η οικονομική ύφεση αναμένεται να επιβραδύνουν την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, αλλά η πιθανή ανάκαμψη το 2024 σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί μεγαλύτερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται να επιβραδυνθεί σε λίγο λιγότερο από 2% το 2023, από 2,3% το 2022, που ήταν επίσης χαμηλότερος από τον πενταετή μέσο όρο πριν από το COVID 19, που ήταν 2,4%.
Για το 2024, το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 3,3%, καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ.
Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι προέβλεψε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση φέτος και του χρόνου και ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεράσει το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας παροχής ενέργειας για πρώτη φορά το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει μειωθεί, μειούμενη κατά περίπου 2% την περίοδο 2020-2022 σε σύγκριση με τα στοιχεία της περιόδου 1990-2016, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 240 τεραβατώρες, δηλαδή την ετήσια κατανάλωση της Ισπανίας.
«Η πρόβλεψη των προκλήσεων για την υδροηλεκτρική ενέργεια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ο ανάλογος σχεδιασμός θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των υδροηλεκτρικών πόρων», δήλωσε ο ΙΕΑ.
Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, καθώς οι αυξήσεις των εκπομπών στην Κίνα και την Ινδία αναμένεται να αντισταθμιστούν από μειώσεις σε άλλες χώρες όπου η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται και το φυσικό αέριο συνεχίζει να αντικαθιστά τον άνθρακα, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για το 40% της συνολικής μείωσης των εκπομπών από την ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ κατέγραψε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6%, καθώς οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών αλουμινίου, χάλυβα, χαρτιού και χημικών, μείωσαν τη χρήση τους ως απάντηση στις υψηλές τιμές. Ένας σχετικά ήπιος χειμώνας είχε επίσης πιο περιορισμένο αντίκτυπο στη μείωση της ζήτησης, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Υπερδιπλάσιες οι μέσες τιμές στην Ευρώπη
Οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν μειωθεί σημαντικά από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν πέρυσι ως αποτέλεσμα της διαταραχής που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι μέσες τιμές στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα του 2019, της Ινδίας είναι αυξημένες κατά 80% και της Ιαπωνίας περισσότερο από 30%.
Οι τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, έχουν υποχωρήσει σχεδόν στα επίπεδα του 2019. Η ζήτηση της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% το 2023 λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και να ανακάμψει το 2024 στο 2%, από το 2,6% που είχε καταγραφεί το 2022.
Στην Κίνα, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,3% το 2023 και κατά 5,1% το 2024, μετά από μια μέτρια αύξηση 3,7% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ. Η αυξημένη χρήση ψύξης για την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών καυσώνων αναμένεται να οδηγήσει την αύξηση της ζήτησης εκεί φέτος.
Η κατανάλωση της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% το 2023 και κατά 6,1% το 2024 -όταν αναμένεται να ξεπεράσει την κατανάλωση της Ιαπωνίας και της Κορέας μαζί- αλλά μειωμένη από την αύξηση 8,4% που καταγράφηκε το 2022.
Η αύξηση αναμένεται να προέλθει από την αυξημένη χρήση οικιακών συσκευών, την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών μηχανημάτων, την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων και τη μεγαλύτερη ζήτηση για ψύξη.