THEPOWERGAME
Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ, πρώην ΡΑΕ) για το ρυθμιζόμενο έσοδο (WACC) του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2024 – 2027. Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται εδώ και εβδομάδες κυριολεκτικά στα κάγκελα, με επιστολές κάποιων εκ των ξένων μετόχων του προς την κυβέρνηση, με απανωτά ραντεβού της κας Μαρίας Ρίτας Γκάλι με τη ρυθμιστική αρχή και άλλες ενέργειες.
Η διοίκηση της ΡΑΑΕΥ επιμένει στη διαμόρφωση του WACC σε επίπεδα λίγο κάτω του 8% με την πλευρά ΔΕΣΦΑ να έχει ξεκινήσει από το 9,14%. Με σειρά επιχειρημάτων, από το κόστος χρήματος μέχρι την ανάγκη χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών, στον ΔΕΣΦΑ ζητούσαν να διαμορφωθεί το WACC σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το σημερινό 7,44%. Η ρυθμιστική αρχή από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να εγκρίνει τέτοιο ποσοστό του ρυθμιζόμενου εσόδου και μέχρι στιγμής διατηρεί την ίδια στάση αν και, κατά πληροφορίες, έβαλε λίγο νερό στο κρασί της.
Σε καλύτερο κλίμα κινούνται οι συζητήσεις για το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2023 – 2025. Η διοίκηση Μανούσου Μανουσάκη στον ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει να αυξηθεί το WACC με κύριο επιχείρημα την αύξηση του κόστους δανεισμού και την ανάγκη χρηματοδότησης του μεγάλου προγράμματος με τις διασυνδέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το WACC αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 7,2% – 7,4% εύρος που ικανοποιεί την πλευρά του ΑΔΜΗΕ με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του επόμενου μήνα.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κλείσει και το θέμα με το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης τάσης, με βάση και το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί το WACC του άλλου διαχειριστή στην ηλεκτρική ενέργεια, του ΑΔΜΗΕ.
Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών η οποία ελέγχεται πλέον από την ιταλική Italgas, ο επικεφαλής της τελευταίας Πάολο Γκάλο έχει προαναγγείλει το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί το WACC κατά την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου προ ημερών στο Λονδίνο. Ο κ. Γκάλο είχε μιλήσει για ρυθμιζόμενο έσοδο της ΔΕΠΑ Υποδομών για τη ρυθμιστική περίοδο 2023 – 2026 «μεταξύ 8% και 9%» με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής προβλέπει WACC κοντά στο 8,5%. Ο ιταλικός όμιλος προωθεί ήδη τη συγχώνευση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ) σε μια ενιαία εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής του φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές. Το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών εταιρειών φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ για την επόμενη εξαετία.
Το WACC στην ουσία καθορίζει την απόδοση των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι διαχειριστές δικτύων στην ενέργεια και συνεπώς την κερδοφορία τους.