THEPOWERGAME
Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για έργα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπως υποστήριξαν την Τετάρτη στο Athens Energy Summit στελέχη τραπεζών και ισχυρών ομίλων.
Η χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσα από προγράμματα στήριξης και χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας βρέθηκε στο επίκεντρο με τον Νίκο Μαντζούφα, Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει πως το βήμα προς την πράσινη μετάβαση απαιτεί και δισεκατομμύρια επενδύσεων, με την Ελλάδα να διαδραματίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Athens Energy Summit, τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2026, με το 38% από αυτά να προορίζονται για τον τομέα της πράσινης μετάβασης και το 20% για την ψηφιακή οικονομία. «Από αυτά τα 30,5 δισ. έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ήδη 11,1 δισ. ευρώ, σε λιγότερο από 18 μήνες, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,1% του ΑΕΠ».
Ήδη το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε ο κ. Μαντζούφας, ενισχύεται με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του σχεδίου REPowerEU, ύψους 800 εκατ. ευρώ, μόνο για τον τομέα της πράσινης μετάβασης, κεφάλαια που θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2023. Στο τομέα των δανείων μέσω του Ταμείου έχουν ήδη υπογραφεί 178 δανειακές συμβάσεις, με 89 από αυτές να αφορούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, προϋπολογισμού 2,7 δισ.
Ο κ. Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking, Alpha Bank τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον και από την Ελλάδα και το εξωτερικό για έργα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση είναι σημαντικό, τόσο από μεγάλους, όσο και από μικρομεσαίους επενδυτές. «Καθημερινώς πληθώρα από επενδυτές θέλουν συμμετάσχουν στον εξηλεκτρισμό». Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, στο επόμενο χρονικό διάστημα, η χώρα θα χρειαστεί να προσθέσει για παραγωγή ενέργειας γύρω στα 10 GW ΑΠΕ, με δύο έργα που, ήδη, «τρέχουν» και απαιτούν χρηματοδότηση των 7,5 δισ. ευρώ. Για τον ίδιο σκοπό, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα απαιτηθούν χρηματοδοτήσεις της τάξης των 50 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
Για «ευνοϊκό και ώριμο οικονομικό» περιβάλλον όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας μίλησε και ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy and M&A Officer, MYTILINEOS Energy & Metals. «Υπάρχει μια γρήγορη ωρίμανση και μια δομημένη τάξη πραγμάτων, όμως υπάρχει, επίσης, και περιθώριο για βελτιώσεις», ανέφερε. Ταυτόχρονα, έβαλε στην εξίσωση το ζήτημα των θέσεων εργασίας δηλώνοντας πως οι επενδύσεις αυτές από μόνες τους δεν δίνουν πολλές θέσεις εργασίας, οι οποίες τελικά θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν μόνο τον τομέα των κατασκευών.
«Για να φτιάξουμε το σύστημα της ενέργειας πρέπει να μειώσουμε το κόστος της». Για το στέλεχος της Mytilineos, ένα μεγάλο κομμάτι της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να συνιστά το «πράσινισμα» της βιομηχανίας, με τον ίδιο να προσθέτει ότι από πλευράς τραπεζών υπάρχουν καλά δάνεια, τα οποία, όμως, θα πρέπει σταδιακά να επιστραφούν. Τέλος, μίλησε και για το ζήτημα των επιδοτήσεων σε μεγαλύτερες εταιρείες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο διεθνές περιβάλλον».