THEPOWERGAME
Αναδιαμορφώνεται το ενεργειακό τοπίο εν μέσω των γεωπολιτικών προκλήσεων, με τον ρόλο της Ελλάδας να καθίσταται καίριος. Ενδεικτικά, για τη μεγάλη επένδυση της Cero Generation (μέλους του ομίλου της αυστραλιανής Macquarie) στη Δράμα για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και τον ευρύτερο σχεδιασμό στην Ελλάδα μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Marta Martínez Queimadelos στο Athens Energy Summit. Η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με την Marta Martínez Queimadelos να υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην Κρήτη, έναν εν εξελίξει ενεργειακό προορισμό. Ωστόσο, διατύπωσε τον σκεπτικισμό της σε σχέση με την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη Νότια στη Βόρεια Ευρώπη. «Θέλουμε να είμαστε κομμάτι των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής μετάβασης που έχει θέσει η Ελλάδα» κατέληξε η επικεφαλής της Cero Generation.
«Τρίγωνο» χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος ενέργειας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη το διεθνές περιβάλλον ενέργειας με ακρογωνιαίους λίθους την ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή μετάβαση και τέλος τη βιομηχανική πολιτική. «Το 2022 αποτέλεσε την πιο δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως, όπως τόνισε, να έχει εξαντληθεί η επίδρασή του στις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε κατά τη διάρκεια τη ομιλίας του. «Το γέμισμα των αποθηκών, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν, να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Τα ρίσκα, πλέον, είναι πιο διαχειρίσιμα, ενώ υπάρχει επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση: Έχουμε ώριμες, ανταγωνιστικές τεχνολογίες, με χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, υπάρχει έκρηξη επενδύσεων και στο υδρογόνο, στα αιολικά πάρκα, επενδύσεις που χρειάζονται επιδοτήσεις», ανέφερε συνοπτικά σε σχέση με την θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη στην παρούσα φάση και το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ηγεμονική θέση στα φωτοβολταϊκά και αναδυόμενη θέση στα αιολικά πάρκα και υπάρχει μεγάλη μάχη για το ποιος θα παράγει τα βασικά συστατικά της ενεργειακής μετάβασης.
Ο κ. Τσάφος θεωρεί πως η θέση της Ελλάδας είναι πολύ δυνατή, γιατί έχει επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως ενεργειακός παραγωγός. «Η Ελλάδα τρέχει στην κούρσα και γίνεται παίκτης στην αγορά». Τέλος, σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, υπενθύμισε ότι θα υπάρξουν τρεις διαγωνισμοί μέχρι το τέλος του έτους για μπαταρίες, ενώ εξήρε το ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Στην δική του εισήγηση, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος της SolarPower Europe, του φορέα που εκπροσωπεί τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, δήλωσε ότι έχει αλλάξει πλήρως πλέον το τοπίο ευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). «Παλαιότερα προσπαθούσαμε να πείσουμε τους υπουργούς να αναγνωρίσουν τα οφέλη των ΑΠΕ, τώρα πλέον υπάρχει σημαντική πρόοδος. Φέτος εγκαταστάθηκαν 41 GW στην Ευρώπη, ενέργεια αρκετή για να ηλεκτροδοτηθούν 12 εκατ. νοικοκυριά. Από τον Μάιο του 2022 υπάρχει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια και αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρώτη φορά η Ευρώπη κοιτάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής ενέργειας».
Οι συνεργασίες και η Αίγυπτος
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, δήλωσε πως η ενέργεια μπαίνει σε τροχιά νέας εποχής και υπάρχει ανάγκη για περισσότερες συνεργασίες ανάμεσα στις χώρες. Όσον αφορά το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) υποστήριξε πως θα πρέπει να εξαντληθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Σήμερα, η Αίγυπτος είναι το μοναδικό σημείο που μπορεί να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη» είπε, ενώ θεωρεί πως «η τριμερής ενεργειακή σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα υποστεί βλάβη από τη σχέση με την Τουρκία».
«Συνεργασία και μόνο συνεργασία» τόνισε στην εισήγησή του ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Valentin Poriazov ο οποίος μίλησε θετικά για την ταχύτατη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία τον χειμώνα του 2022. «Θέλουμε πόρους από άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το ενεργειακό μέλλον μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με την Ελλάδα το τελευταίο έτος. Μας αρέσει η ιδέα να είναι η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, μια χώρα αποθήκευσης. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε κατά κύριο λόγο με κράτη μέλη της ΕΕ, έχουμε υπογράψει δύο συμφωνίες με την ελληνική πλευρά: Η μία δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα για αποθήκευση φυσικού αερίου στο Chiren και η δεύτερη παρέχει τη δυνατότητα στις δικές μας εταιρείες να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Μόνο συνεργαζόμενες οι χώρες μπορούμε να έχουμε μελλοντικά οφέλη στην ενέργεια».