THEPOWERGAME
Για την κομβική σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ της Ελλάδας, των Βαλκανικών χωρών αλλά και της Αφρικής έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Athens Energy Summit στο Ζάππειο. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως μέσα σε λίγες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η αναβαθμισμένη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας που θα διπλασιάσει την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των χωρών.
Ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του την πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young η οποία αναφέρεται στην ενεργειακή μετάβαση των χωρών και κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ. «Αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε.
Η Ελλάδα σε αυτή την μελέτη ανήλθε στην πρώτη θέση αναλογικά με το ΑΕΠ όσον αφορά τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα στο γενικό δείκτη σε επενδύσεις ΑΠΕ έχει ανέβει πέντε θέσεις. «Αυτά τα 4 χρόνια εμείς αυξήσαμε την εγκατεστημένη ισχύ». «Το 2023 εκτιμούμε πως η ετήσια εγκατεστημένη θα ξεπερνά τα 2000 MW. Το Μάιο το 45% ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ. Το 2030 θέλουμε το 80% να προέρχεται από ΑΠΕ».
Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως πλέον « η φθηνότερη παραγωγή ενέργειας είναι από τις ΑΠΕ». Ωστόσο, έθεσε στο τραπέζι την παράμετρο της εξοικονόμησης. Σημείωσε δηλαδή πως «ο φθηνότερος τρόπος να μειώσεις το κόστος ενέργειας είναι να εξοικονομείς ενέργεια. Η Ελλάδα δημιούργησε πολλά προγράμματα και έδωσε τη δυνατότητα για τέτοιες παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία σειρά από παρεμβάσεις που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι αφενός της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων που πέτυχε η κυβέρνηση για νέα έργα ΑΠΕ με την διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, και αφετέρου στην ανάπτυξη πρόσθετων, κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Τέλος μίλησε για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που έδωσε την ευκαιρία σε «μικρούς» παίκτες, αγρότες, νοικοκυριά να πάρουν μέρος ενεργητικά στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και να βάλουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών και κλιματικών στόχων με ορίζοντα το 2030.
«Αυτά τα 4 χρόνια άλλαξε το δόγμα της Ελλάδος λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.