THEPOWERGAME
Ελλάδα και Ισπανία συγκροτούν κοινό μέτωπο, που αναμένεται να πλαισιωθεί και από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να μην αφαιρεθεί από τη «φαρέτρα» των έκτακτων μέτρων στήριξης των καταναλωτών η δυνατότητα ενεργοποίησης -εφόσον χρειαστεί- του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, και ο Ισπανός ομόλογός του αναμένεται να προτείνουν να ενταχθεί αυτό το μέτρο στο ευρωπαϊκό «οπλοστάσιο», προκειμένου σε τυχόν έξαρση των ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες να είναι διαθέσιμο το συγκεκριμένο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια ευρεία συμμαχία χωρών, ώστε αυτή η πρόταση να εγκριθεί.
Παράταση εφαρμογής
Στη χώρα μας, η εφαρμογή του μηχανισμού, που ουσιαστικά αποτελεί ένα «πλαφόν» στις χονδρικές τιμές του ρεύματος, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και είχε διάρκεια ενός έτους. Ωστόσο, με απόφαση στα μέσα Μαΐου του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρατάθηκε η εφαρμογή του μέχρι τον Σεπτέμβριο μαζί με άλλα μέτρα, όπως είναι η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα.
Η παράταση της ισχύος των μέτρων αποφασίστηκε προκειμένου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να εκτιμήσει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το σύνολο των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να παραταθεί η εφαρμογή τους, αν και άφησε ένα ανοιχτό «παράθυρο», σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία που θα αλλάζουν την αξιολόγησή της ή αν τους επόμενους μήνες επιδεινωθούν εκ νέου οι συνθήκες στις αγορές ενέργειας.
Αυτήν τη διατύπωση θα αξιοποιήσουν οι υπουργοί Ελλάδας και Ισπανίας, επικαλούμενοι μάλιστα τη μεγάλη άνοδο που σημειώνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς (TTF) υποχώρησε έως τα 23,10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα την 1η Ιουνίου (χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών), ωστόσο από τότε η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε και χθες ανήλθε έως και τα 49,57 ευρώ.
Η εκτίναξη της τιμής οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως είναι η παράταση των εργασιών συντήρησης σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, ωστόσο κανείς δεν αποκλείει τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης, λόγω και της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες από την Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου στον κόσμο.