THEPOWERGAME
Η LEAG, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία άνθρακα στην Γερμανία, σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια) σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μία από τις λιγνιτικές δραστηριότητές του, καθώς η κυβέρνηση αυξάνει τις πιέσεις για τη σταδιακή κατάργηση του ορυκτού καυσίμου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εταιρεία εξόρυξης άνθρακα και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας LEAG σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα σύστημα αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ (216,12 εκατ. δολαρίων) στην ανατολική Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την απομάκρυνση από τον λιγνίτη, την πιο ρυπογόνο μορφή άνθρακα.
Πέρα από την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων που είναι εντάσεως άνθρακα, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να χρειαστούν περισσότερη αποθήκευση για να διαχειριστούν τη διαλείπουσα φύση μορφών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική.
Η LEAG ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε συμφωνία με την ESS Tech Inc, έναν αμερικανό κατασκευαστή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, για την κατασκευή ενός συστήματος μπαταριών ισχύος 50 μεγαβάτ (MW)/500 μεγαβατώρες (MWh) στο λιγνιτικό εργοστάσιο Boxberg. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2027 με κόστος 200 εκατ. ευρώ.
Η LEAG δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να παράσχει ένα μοντέλο, καθώς τελικά στοχεύει σε 2-3 γιγαβατώρες μέχρι το 2040.
Η LEAG είπε ότι στόχος ήταν να παράσχει ένα μοντέλο καθώς το σχέδιο για 2-3 γιγαβατώρες έως το 2040.
«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε αυτό το σχέδιο για να κατανοήσουμε όλα τα κενά και να δείξουμε ότι είναι τεχνικά εφικτό», δήλωσε στο Reuters ο Rainer Schiller, επικεφαλής της LEAG για την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
Η LEAG, που εδρεύει στην περιοχή Λουζατία της ανατολικής Γερμανίας και ανήκει στον Τσέχο επενδυτή EPH, φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία 7 γιγαβάτ (GW) εγκαταστάσεων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας έως το 2030 και να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ήδη τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου 1.000 μεγαβάτ (MW), που ισοδυναμεί με την ενέργεια που παράγει ένας πυρηνικός σταθμός ικανός να τροφοδοτήσει περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, και το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει στις αρχές του 2026.
Η μπαταρία αποθήκευσης των 50 MW θα μπορούσε να είναι αρκετή για την παροχή ενέργειας σε μια μικρή πόλη και, κυρίως, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το δίκτυο καθώς οι προμήθειες ενέργειας βασικού φορτίου, όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια, αντικαθίστανται από διαλείπουσα ανανεώσιμη ενέργεια.
Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τη LEAG και τους εταίρους της και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η LEAG, προσθέτοντας ότι η εταιρεία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο κρατικών επιδοτήσεων.