THEPOWERGAME
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα των 5,5 δισ. ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος, την καθαρή ενέργεια και την κυκλική οικονομία, υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στην ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης. Ο κ. Περιστέρης είπε πως η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πλησιάζει το 1,2 GW σε δύο μήνες, ενώ η ισχύς των μονάδων σε λειτουργία και έτοιμες προς κατασκευή ξεπερνάει τα δύο GW. Στόχος της διοίκησης παραμένει η λειτουργία μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 GW μέχρι το 2029. Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη επένδυση (750 εκατ. ευρώ) που προωθεί σήμερα η εισηγμένη, τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 650 MW, η οποία θα συμβάλει και στη σταθεροποίηση του δικτύου.
Ο Γ. Περιστέρης επανέλαβε πως οι ΑΠΕ βοήθησαν στη συγκράτηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, που είχαν εκτοξευθεί λόγω φυσικού αερίου. «Συνεισέφεραν το μέγιστο ποσοστό των επιδοτήσεων που δόθηκαν από το κράτος (οι ΑΠΕ γενικότερα και τα αιολικά πάρκα)». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει καθυστέρηση στο να γίνει η Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη ενεργειακά, καθώς συνεχίζουμε να εισάγουμε το 80% των ενεργειακών αναγκών». Την ίδια στιγμή, «έχουμε πάνω από 330 ημέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο, ισχυρό αιολικό δυναμικό, αλλά και ισχυρά ανάγλυφα για μεγάλης διάρκειας αποθήκευση, όπως η αντλησιοταμίευση, που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Κατά τον κ. Περιστέρη, «πρέπει η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άλλοι κρατικοί φορείς να μη στηρίζουν αιτιάσεις δήθεν περιβαλλοντολόγων που δεν θέλουν να γίνει τίποτα και πουθενά στον τομέα των ΑΠΕ. Κανείς δε φωνάζει για τα αυθαίρετα που χτίζονται παντού και είναι μόνιμη καταστροφή, για τα μπαζώματα των ρεμάτων, που προκαλούν ακόμα και θανάτους. Ενώ ένα αυθαίρετο ρυπαίνει οπτικά και από πλευράς αποχέτευσης κ.λπ., δεν γκρεμίζεται ποτέ. Προκαλεί συνεπώς μόνιμη καταστροφή. Αντιθέτως, μια ανεμογεννήτρια δεν δημιουργεί μια μόνιμη καταστροφή, αφού σε 10 ή 20 χρόνια αν κάποιος δεν τη θέλει, ξεβιδώνεται και απομακρύνεται. Το αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει με τα μπαζωμένα ρέματα». Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού, όπως είπε ο Γ. Περιστέρης.
Για το χωροταξικό των ΑΠΕ, ο κ. Περιστέρης είπε πως γίνεται προσπάθεια ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο που να καλύπτει και την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είπε πως ο ΑΔΜΗΕ τον τελευταίο καιρό έχει επιταχύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα, αλλά στο παρελθόν υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση. Υπενθύμισε πως εδώ και πολλά χρόνια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε καταθέσει πρόταση για διασύνδεση Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά αποπέμφθηκε και έτσι χάθηκε ετήσια εξοικονόμηση πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, που πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Τα περισσότερα νησιά θα έπρεπε να είναι διασυνδεδεμένα, κατέληξε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η αύξηση των δικτύων δεν αρκεί και είναι απαραίτητη η αποθήκευση, τομέας στον οποίο επενδύει σημαντικά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.