THEPOWERGAME
Τα πρώτα ορατά σημάδια προόδου της τουριστικής αειφορίας αρχίζουν να αποτυπώνονται μέσα από ένα νέο μοντέλο διακοπών και ταξιδιού, με τον «σφυγμό» της αγοράς να μετρά περισσότερους ταξιδιώτες που απαιτούν βιώσιμες και eco friendly πρακτικές.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα μέσα από τις πλατφόρμες-πράκτορες για την αναζήτηση διαμονής, όπως η AirBnB, η Booking και η Expedia Group, που δείχνουν πως το ποσοστό των πιστοποιημένων ξενοδοχείων που εφαρμόζουν μεθόδους περιβαλλοντικών πρακτικών και βιώσιμης ανάπτυξης -όπως είναι η μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα του ξενοδοχείου- είναι σήμερα υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των μη πιστοποιημένων ξενοδοχείων.
Η «πράσινη» στροφή ενισχύεται και από την είσοδο της Six Senses στην ελληνική αγορά, που γίνεται για πρώτη φορά μέσα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την Grivalia Hospitality. Η Six Senses αποτελεί κορυφαίο και ιδιαιτέρως αγαπητό brand πολυτελών resorts φιλοξενίας και ευεξίας παγκοσμίως, έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της τις αρχές βιωσιμότητας. Το νέο deal σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός έργου-οροσήμου σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας από την Grivalia Hospitality στη Μεγαλόνησο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική και που ονομάστηκε «Six Senses Megalonisos».
Στο ίδιο μήκος κλίματος είναι και η «πράσινη» ξενοδοχειακή μονάδα Mediterranean Village Hotel & Spa, που έλαβε τιμητική διάκριση με δύο βραβεία στα Tourism Awards, καθώς έχει δρομολογήσει με τη συνδρομή της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) να γίνει ενεργειακά αυτόνομη με τη χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας).
Ειδικότερα, μειώνει τα απορρίμματα που παράγει κατά 83% και προχωρώντας σε αλλαγές που θα περιορίσουν στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Περισσότερα LNG
Στο μέτωπο της κρουαζιέρας καταγράφεται συνεχής πρόοδος ως προς την ουδετερότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τις προβλέψεις να προμηνύουν περισσότερα από είκοσι πέντε κρουαζιερόπλοια να λειτουργούν με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) τα επόμενα χρόνια.
Πριν από περίπου έναν μήνα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Άνωσης Κρουαζιέρας (CLIA) και εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises, Pierfrancesco Vago, αποκάλυψε ένα σχέδιο δράσης για βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο εστιάζει στην ανάγκη επένδυσης σε υποδομές για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κλάδου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως αγοράς κρουαζιέρας.
Την ίδια ώρα, έχει προβλεφθεί το 81% του στόλου παγκοσμίως να χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων.
Στο πεδίο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, μεγάλο ρόλο παίζει ο ρόλος της Γαλάζιας Σημαίας, το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, Εθνικός Χειριστής του οποίου είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Για το 2023 η Ελλάδα κερδίζει και πάλι τη 2η θέση, παγκοσμίως, ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, αγγίζοντας για την ακρίβεια τις 617 βραβευμένες ακτές, με τη χώρα μας να κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από τον τομέα του τουρισμού (αεροπορικές μεταφορές, μετακίνηση με αυτοκίνητο, διαμονή), δίνοντας ώθηση στην κλιματική αλλαγή με ρυθμό που ακολουθεί την παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη.
Η μείωση των ρύπων στο περιβάλλον είναι η μεγάλη πρόκληση στον τομέα των αερομεταφορών, εκτίμησε πρόσφατα ο Γεώργιος Δριτσάκος, διοικητής της ΥΠΑ. Το 2023 θα υπάρξει αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια σε σχέση με το 2019, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων αεροναυτιλίας και των εγκαταστάσεων υποδομών στα αεροδρόμια της χώρας.