THEPOWERGAME
Τους σχεδιασμούς της κυπριακής πλευράς για τη δημιουργία ενός «εικονικού αγωγού», που θα μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τερματικό σταθμό που θα εγκατασταθεί στο νησί προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Claudio Descalzi.
Όσα είπε ο κ. Descalzi στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ιταλικού κοινοβουλίου, επιβεβαιώνουν όσους θεωρούν πως το φιλόδοξο σχέδιο για τον μεγάλο αγωγό EastMed, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, ξεθωριάζει ακόμα περισσότερο. Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού είπε πως το σχέδιο του EastMed «είναι αδύνατον χωρίς την Άγκυρα». Ο Descalzi θεωρεί πως «είναι αδιανόητη μια συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας». Επισήμανε, επίσης, τις διαφωνίες, που είναι δύσκολο να επιλυθούν μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, καθώς και το περίφημο τουρκολιβυκό σύμφωνο για κοινές έρευνες υδρογονανθράκων, που έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων από άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το σχέδιο για τον EastMed, που αναπροσαρμόζεται ώστε να μπορεί να μεταφέρει και υδρογόνο, είχε μπει ούτως ή άλλως στον πάγο μετά το γνωστό non paper της αμερικανικής κυβέρνησης, με το οποίο ζητούσε από τις χώρες της περιοχής να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις ηλεκτρικές ενεργειακές διασυνδέσεις και την «πράσινη» μετάβαση. Το non paper κυκλοφόρησε, βέβαια, λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υπάρξει κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και δεύτερες σκέψεις για την τύχη του πανάκριβου αγωγού εντός της Ευρώπης.
Όμως, μετά τη συνάντηση των προέδρων της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, την προηγούμενη εβδομάδα, κυκλοφόρησαν ευρύτατα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα (και μελλοντικά τα κυπριακά) προς την Κύπρο. Το φυσικό αέριο θα υγροποιείται σε τερματικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία LNG προς την Ευρώπη και τις άλλες διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της ΕΝΙ μίλησε την Τετάρτη για «εικονικό αγωγό».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, για την υποδομή υγροποίησης του φυσικού αερίου, που είναι πανάκριβη επένδυση, εξετάζεται τεχνολογική λύση που θα επιτρέψει την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού με πολύ χαμηλότερο κόστος. Δημοσιεύματα ισραηλινών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν πως στο σχέδιο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Β. Νετανιάχου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
Μέχρι στιγμής οι κοινοπραξίες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί θαλάσσιες περιοχές για έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ μιλούσαν για αγωγό προς τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. Σχέδιο για αγωγό προς την Κύπρο είχε εξετάσει και η Energean, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική εξορυκτική δραστηριότητα στην ισραηλινή ΑΟΖ. Μάλιστα, το σχέδιο της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν και ελληνικά συμφέροντα, προβλέπει πως ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ισραηλινή ΑΟΖ προς το Βασιλικό της Κύπρου, ανοικτά του οποίου θα κατασκευαστεί πλωτή τερματική μονάδα υγροποίησης (FLNG), που είναι και χαμηλότερου κόστους.