THEPOWERGAME
Έτοιμο να επενδύσει στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Αλβανίας φαίνεται πως είναι το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Παρά το γεγονός πως από τη γειτονική χώρα διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ιταλία, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, σήμερα δεν υπάρχει δίκτυο λιανικής στο αέριο. «Σχεδιάζουμε, λοιπόν, να επενδύσουμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη δημιουργία αυτού του δικτύου διανομής», υποστήριξε ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Το σχέδιο της Αλβανίας και άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων για επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο προκαλούν ήδη αντιδράσεις από αναλυτές που θεωρούν πως οι γειτονικές χώρες βάζουν τρικλοποδιά στην «πράσινη» μετάβαση.
Τα σχέδια για τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου, αγωγούς και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν ήδη τα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Περιλαμβάνουν πλωτούς τερματικούς σταθμούς (FSRU) σε Αλβανία και Μαυροβούνιο, δύο χώρες που δεν συνδέονται σήμερα με διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου (όπως και το Κοσσυφοπέδιο). Σήμερα η κατανάλωση φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζει τα τέσσερα δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως και το 60% γίνεται στη Σερβία, κυρίως για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης.
Όσοι στηρίζουν αυτές τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, που βρίσκεται σε στάδιο τελικού σχεδιασμού, θεωρούν πως το φυσικό αέριο θα παίξει τον ρόλο του μεταβατικού καυσίμου στη μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τον ίδιο ρόλο διαδραματίζει, όπως λένε, και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι δηλώσεις Αλίγιεφ έγιναν στο 4ο συνέδριο με θέμα «Διαμόρφωση της Γεωπολιτικής της Μεγάλης Ευρασίας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ADA στην πόλη Shusha του Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, τόνισε πως «Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία έχουν ήδη ξεκινήσει. Με την Αλβανία είμαστε στο στάδιο των επενδυτικών διαπραγματεύσεων για το δίκτυο διανομής».
Σύμφωνα με το Euractiv, η Αλβανία εξαρτάται σήμερα σχεδόν 100% από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, χωρίς αποθηκευτική ικανότητα η ενέργεια πωλείται σε άλλες χώρες κατά τους κύριους μήνες παραγωγής -την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, η Αλβανία αγοράζει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα τον χειμώνα για να καλύψει τη ζήτηση.
Παρά το γεγονός πως ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline, μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC) διέρχεται από μεγάλα τμήματα του εδάφους της Αλβανίας, η χρήση φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει μηδαμινή. Ως αποτέλεσμα, η Αλβανία παραμένει ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση. Προ μηνών ακυρώθηκε σχέδιο για την εγκατάσταση FSRU στην Αυλώνα, καθώς το ειδικό πλοίο που είχε μισθώσει διεθνής όμιλος για τον σκοπό αυτόν εγκαταστάθηκε τελικά στη Γερμανία.