THEPOWERGAME
Η αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών, για την παραγωγή βιομορίων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ΒΥΠΑ), όπως ζελατίνη, διάφορες μορφές κολλαγόνου, λιπαρά οξέα και μέταλλα – ιχνοστοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα απορρίπτονται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BIOΑΞΙΟΠΟΙΩ το οποίο υλοποιήθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ-ΦΑΡΜ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της ΝΑΥΣ.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, το έργο BIOΑΞΙΟΠΟΙΩ έχει αντικείμενο αυτό το θέμα. Δηλαδή την παραγωγή βιομορίων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, μέσω της αξιοποίησης αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων αλιευμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΑΑ, την παρουσίαση του έργου ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Κοτζαμάνης, διευθυντής Ερευνών Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ και ο Δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης υδροβιολόγος και project manager του έργου.
Για την αξιοποίηση των βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στα αλιευτικά υποπροϊόντα και απορριπτόμενα αλιεύματα μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευσταθία Ιωάννου και ο καθηγητής Βασίλειος Ρούσσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων.
Ο διευθυντής Υποκαταστημάτων και διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά Βασίλης Κατσιώτης ανέλυσε την αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων ενώ για το Εθνικό Σχέδιο Αξιοποίησης αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών μίλησε η Ιωάννα Αργυρού (MSc), βιολόγος / ιχθυολόγος, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΑΥΣ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ Απόστολος Αποστολάκος τόνισε «Η καινοτομία, οι δράσεις για το περιβάλλον και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι μέρος της στρατηγικής ESG που υλοποιεί ο Οργανισμός. Τέτοιες δράσεις, βιώσιμης και «Γαλάζιας Οικονομίας» (zerowaste), αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την διοίκηση αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων του ΟΚΑΑ».