THEPOWERGAME
Με πέντε κριτήρια θα εξετάσουν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) τις αντιρρήσεις που έχουν καταθέσει οι πολίτες σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 340.000 και αφορούν συνολική έκταση 2.500.000 στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει ο δασικός ή μη χαρακτήρας ενός ακινήτου είναι αδύνατη κάθε συναλλαγή, καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας.
Τα πέντε κριτήρια για την εξέταση των αντιρρήσεων ορίζονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δασών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνου Αραβώση, και είναι τα εξής:
- Ο δασικός χάρτης που έχει αναρτηθεί.
- Τα στοιχεία που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης που υπέβαλε τις αντιρρήσεις.
- Τα υπομνήματα που περιέχονται στους φακέλους των αντιρρήσεων.
- Οι πληροφορίες με τη μορφή υπομνήματος που έχει υποχρέωση να παρέχει η Διεύθυνση Δασών, οι σχετικές αποφάσεις και οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών.
- Τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου ή, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, της κτηματογράφησης.
Συνεδριάσεις
Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την παραλαβή των φακέλων των υποθέσεων από τις ΕΠΕΑ και τον προγραμματισμό της εξέτασης των αντιρρήσεων, οι συνεδριάσεις των επιτροπών πρέπει να ανακοινωθούν στα οικεία δημοτικά καταστήματα και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, με αναφορά των υποθέσεων που θα εξεταστούν ανά συνεδρίαση.
Επίσης, ο γραμματέας της ΕΠΕΑ πρέπει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, καθώς και τους τεχνικούς συμβούλους τους, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την επικείμενη συνεδρίαση, προκειμένου να παραστούν σε αυτήν διατυπώνοντας τις απόψεις τους, αλλά και για να καταθέσουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ενισχύει τους ισχυρισμούς τους. Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μπορεί να γίνει και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες. Στο κείμενο πρέπει απαραιτήτως να αναγράφονται ο ακριβής τόπος και χρόνος της συνεδρίασης.
Ποιους αφορά
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που δεν υπέβαλαν εκ νέου αντιρρήσεις στους ανηρτημένους δασικούς χάρτες, που καλύπτουν πλέον το 95% της χώρας, δηλαδή παρέμειναν στις αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που είχαν υποβάλει προ του 2021 (και συγκεκριμένα πριν από την εφαρμογή του νόμου 4801/2021), δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να «σώσουν» την ιδιοκτησία τους, καθώς οι ΕΠΕΑ δεν επιλαμβάνονται αυτών των εκτάσεων και οι εν λόγω υποθέσεις αρχειοθετούνται.
Στον αντίποδα, αντιρρήσεις και αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί μεν αποφάσεις από τις επιτροπές, περιλαμβάνονται όμως επί της αρχής στις περιπτώσεις για τις οποίες έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο (για παράδειγμα εξαιρεθείσες ιδιοκτησίες της εποικιστικής νομοθεσίας), εφόσον οι δασικοί χάρτες για τα εδαφικά τμήματα που αφορούν δεν έχουν αναμορφωθεί ή διορθωθεί ή κυρωθεί, οφείλεται να επανεξεταστούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό ισχύει αν δεν περιλαμβάνονταν οι τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου στο υπόμνημα της οικείας Διεύθυνσης Δασών και δεν λήφθηκαν υπόψη κατά την εξέταση του αιτήματος από τις επιτροπές.