THEPOWERGAME
Η ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει σήμερα 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι μολονότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά TTF έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, όταν η Ρωσία είχε ξεκινήσει σταδιακά να μειώνει τις ροές προς την Ευρώπη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μιούλερ, προειδοποίησε πως οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν ακόμη πιο πολύ την κατανάλωση, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα.
Παραμένει ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου
«Εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος ελλείψεων», δήλωσε στους Financial Times. «Όλα εξαρτώνται από το εάν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τη χρήση φυσικού αερίου και εάν θα καταφέρουμε να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες στη Γερμανία», υπογράμμισε. Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, με τη βαριά βιομηχανία να έχει καλλιεργήσει εδώ και μια 20ετία μια τεράστια εξάρτηση στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω του ελκυστικού κόστους. Αλλά το πολεμικό μέτωπο που άνοιξε η Μόσχα στην Ουκρανία επιβεβαίωσε υποψίες ότι η Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Ειδήμονες του κλάδου σημειώνουν πως ο χειμώνας του 2023-24 θα είναι μια νέα δοκιμασία για τη γερμανική οικονομία, καθώς θα είναι ο πρώτος χωρίς την παροχή φυσικού αερίου μέσω των αγωγών από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια προσφορά του LNG δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το τρέχον ή και το επόμενο έτος. Λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 55% του φυσικού αερίου στη Γερμανία προερχόταν από την Gazprom. Από τα τέλη του περσινού Αυγούστου, οι ροές σταμάτησαν από τον αγωγό NordStream1 και σήμερα διεκπεραιώνονται κυρίως μέσω Ουκρανίας.
Στο μεταξύ την επιφυλακτικότητα του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας μοιράζεται ο Φατίχ Μπιρόλ του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. «Είναι ριψοκίνδυνο να είναι κανείς υπερβολικά σίγουρος για τον επόμενο χειμώνα», είχε πει πρόσφατα στους Financial Times.