THEPOWERGAME
Τους λόγους που αυξάνεται η τιμή του νερού ανέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Γιώργος Μαρινάκης.
«Εδώ υπάρχει μία παραπληροφόρηση. Λυπάμαι, αλλά και ο υπουργός ή είναι πληροφορημένος ή επιθυμεί την παραπληροφόρηση. Το 2020, αφού μιλάμε για το Ρέθυμνο, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ήταν 2.600, το 2021 ήταν 3.338, το ’22 είμαστε στα 6 εκατ. και φέτος τους πρώτους δύο μήνες είμαστε 1.340. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό το κόστος δεν έχει μετακυλιστεί ποτέ στους πολίτες, ούτε με την αύξηση των τιμολογίων χρόνια τώρα».
Μιλώντας για τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι σωστά η δημοτική Αρχή έκανε αυξήσεις λέγοντας ότι η κάθε ΔΕΥΑ πρέπει να είναι ανταποδοτική. «Έχει βάλει μια κλίμακα αυξημένη πάνω από ένα ποσοστό που νομίζει ότι είναι πέρα από τα όρια της ανθρώπινης κατανάλωσης. Είναι αρχή μας ότι ο χρήστης πρέπει να πληρώνει φθηνό νερό και ο υπερβολικός χρήστης να πληρώνει ακριβά», πρόσθεσε.
«Είναι τελείως υποκριτικό ό,τι βάλαμε τη ρυθμιστική αρχή για να υποτιμολογήσει το νερό. Σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις που κάνουμε μας κατηγορούν ότι το υποκοστολογούμε στην Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το Υπουργείο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Ο κ. Μαρινάκης, κατήγγειλε, επίσης, ότι οι αυξησεις στα τιμολόγια του νερού οφείλονται στα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος. «Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι ότι το ενεργειακό κόστος μας αφήσαν μόνοι μας να το αναλάβουμε και μέχρι στιγμής δεν έχει μετακυλιστεί στους πολίτες γιατί ακριβώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα κάλυπτε το 60%. Έχουμε κάνει επανειλημμένες συσκέψεις με τους κ.κ. Σκυλακάκη, Βορίδη και Πέτσα. Παρά τη σφοδρή εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίνεται. Ο κύριος Σκρέκας, μέσα από τα επιχειρήματά του, είπε ότι τώρα πλέον μιλάμε για δημόσιο μονοπώλιο. Γιατι λοιπόν ο υπουργός των Οικονομικών δεν μας δίνει κρατική ενίσχυση αλλά επικαλείται τους περιορισμούς των κρατικών ενισχύσεων θεωρώντας μας ότι είμαστε επιχειρήσεις του ανταγωνισμού», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.
Τι απάντησε για το εάν υπάρχουν περιπτώσεις ατασθαλιών στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης
Απαντώντας για το εάν υπάρχουν περιπτώσεις ατασθαλιών στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δική μας πίεση έκανε μια μελέτη που την παρέδωσε στο υπουργείο πριν από τρεις εβδομάδες. Είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε. Έχουν αναδειχθεί όλα τα θέματα. Προφανώς υπάρχουν και παθογένειες, αλλά υπάρχουν και αιτίες».
Και όπως είπε, οι Δημοτικές Υπηρεσίες Ύδρευσης (ΔΕΥΑ) πάσχουν από τρία πράγματα την υποστελέχωση, το υπερβολικό ενεργειακό κόστος και ότι έβάλαν στη ζώνη ευθύνης της όλη την αχαρτογράφητη ενδοχώρα.
Ενδεικτικά για το Δήμο Ρεθύμνης, όπου είναι Δήμαρχος, είχαμε ΔΕΥΑ που ήταν μόνο για την πόλη και τώρα είναι για την πόλη και 101 χωριά καταγγέλοντας την έλλειψη οικονομικής βοήθειας.
«Μόνο μετά το ’17 μπορούμε πλέον να παίρνουμε 100% βοήθεια από το κράτος. Τα δύο προγράμματα που πραγματικά ασχολήθηκαν με την με τις ΔΕΥΑ ήταν ο «ΦιλόΔημος» που μετεξελίχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση στον «Αντώνη Τρίτση», τονίζοντας ότι δεν πήραν τα χρήματα που όφειλαν σύμφωνα με τις ανάγκες τους .
«Όλο το ενεργειακό κόστος που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Η βοήθεια είναι μηδέν. Μας άφησαν στο έλεος του Θεού», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.