THEPOWERGAME
Ο τραπεζίτης που συνέδεσε όσο ελάχιστοι άλλοι το όνομά του με την αγροτική πίστη αλλά και την αγροτοβιομηχανία στις δεκαετίες του 90 και του 2000, την εποχή ακμής της Αγροτικής Τράπεζας, ο επί σειρά ετών διοικητής και υποδιοικητής της, Δημήτρης Μηλιάκος επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στον αγροδιατροφικό χώρο.
Αυτή τη φορά ο Λάκωνας τραπεζίτης, γέννημα θρέμμα της ΑΤΕ στην οποία εργάστηκε για πάνω από τρεις δεκαετίες, ξεκινώντας ως οικονομολόγος στο τμήμα μελετών και ανερχόμενος έως την θέση του διοικητή (2004-2009), αναλαμβάνει την προεδρία της εταιρείας «Bellamia Farms», που αποτελεί την πρώτη επένδυση στην Ελλάδα της Waterfall Capital Investors, εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων με ειδίκευση στο agribusiness και έδρα την ευρύτερη περιοχή του Σικάγο.
Η «Bellamia Farms», με CEO τον μηχανικό Σταύρο Ταμπάογλου, στενό συνεργάτη του Δημ. Μηλιάκου από την εποχή της ΑΤΕ (διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην ΑΤΕ Τεχνική την περίοδο 2004-9) «τρέχει» ήδη τις διαδικασίες για την πρώτη της διπλή επένδυση, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, στη Φθιώτιδα (στη θέση «Κοκκινόγεια» του Δήμου Λαμιέων και το Αυλάκι του Δήμου Στυλίδας):
– Σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης Σ.Η.Θ.Υ.Α με καύση Φυσικού Αερίου 8,8 MW,
-και θερμοκήπια υδροπονίας Semi-Closed για την παραγωγή τομάτας (σε τρεις ποικιλίες: μεγαλόκαρπη, κλωνάρι-τσαμπί και ντοματίνια), επί 9 μήνες το χρόνο, ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, σε έκταση 160 στρεμμάτων.
Στο ΣΗΘΥΑ θα γίνεται ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής και χρήσιμης για το έργο θερμικής/ψυκτικής ενέργειας από την ίδια αρχική ενέργεια, στο πλαίσιο μόνο μίας διεργασίας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται /πωλείται στο δίκτυο της AΔMΗΕ, ενώ παράλληλα με την εκμετάλλευση της θερμότητας θα λειτουργούν με “μηδενικά” ενεργειακά κόστη τα υδροπονικά θερμοκήπια.
Η επένδυση, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας (επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού και φυτοκόμων) αναπτύσσεται σε έκταση 255 στρεμμάτων (στην ίδια έκταση προβλέπονται συσκευαστήριο, φυτώριο και βοηθητικές εγκαταστάσεις), τα οποία η εταιρεία θα εκμισθώσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) κι αυτήν την εποχή προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες όπως και γενικότερα οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις.
Στην αγορά το 2022
Στόχος της «Bellamia Farms», όπως δηλώνει στο «Ρ» ο κ. Ταμπάογλου, είναι το 2022 τα προϊόντα της να είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική προεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, στρέφει το βλέμμα της και στις αγορές του εξωτερικού με έμφαση σ’ αυτές της Ευρώπης καθώς ο προσανατολισμός της είναι και εξαγωγικός. Άλλωστε, η επιλογή της εγκατάστασης των θερμοκηπίων στη Φθιώτιδα έχει γίνει ακριβώς και λόγω της κεντροβαρούς θέσης της περιοχής:
- κοντά στις μεγάλες αγορές του εσωτερικού, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα,
- και ταυτόχρονα πάνω στους βασικούς οδικούς άξονες (ΠΑΘΕ και Ε-65 που κατασκευάζεται), άρα με γρήγορη πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.
Ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις
Η δραστηριοποίηση του κ. Δημ. Μηλιάκου την δεδομένη χρονική στιγμή «μόνο τυχαία δεν είναι», αναφέρει στο «Ρ» άνθρωπος με γνώση του project. Η απόφασή του ν’ ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση της Waterfall δείχνει ακριβώς ότι εκτιμά πως οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και πιστεύει στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας και φυσικά του αγροδιατροφικού τομέα.
Από την άλλη πλευρά, κατά την ίδια πηγή, και η Waterfall τον επέλεξε ως «βαθύ γνώστη» τόσο του αγροδιατροφικού όσο και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα καθώς επί των ημερών του η ΑΤΕ είχε στο χαρτοφυλάκιό της και σημαντικές επιχειρήσεις ενώ έδωσε βαρύτητα και στην επέκτασή της στο εξωτερικό. «Σε δύο χρόνια είχε αναπτύξει δίκτυο 49 καταστημάτων της ΑΤΕ bank Romania», θυμάται χαρακτηριστικά συνεργάτης του την εποχή εκείνη.
Καθώς, λοιπόν, η Ελλάδα εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές της Waterfall Capital Investors, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι έχει ανοιχτές κεραίες και για άλλες επενδυτικές ευκαιρίες – πάντοτε στο δίπολο: παραγωγή «καθαρής» ενέργειας – αγροδιατροφικός τομέας.
Για παράδειγμα, όσοι ξέρουν την περιοχή όπου θα αναπτυχθούν ο ΣΗΘΥΑ και τα θερμοκήπια, θα γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά τα εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια εργοστάσια «ΒΟΜΒΥΞ» και «ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ», συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων. Μία ανάλογη, copy paste, επένδυση θα μπορούσε να αναπτυχθεί και εκεί. Άλλωστε, στη περιβαλλοντική άδεια που έχει λάβει η «Bellamia Farms», αποτυπώνεται ο σχεδιασμός της και για παραγωγή μαρουλιού και πράσινης σαλάτας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ραντάρ της βρίσκονται ή θα μπορούσαν να βρεθούν κι άλλες θερμοκηπιακές μονάδες, ενώ γενικότερα η φιλοσοφία της εταιρείας «κουμπώνει» απόλυτα με τη λογική του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη λιγνιτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Άρα, μια επενδυτική πρόταση στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετική πιθανή εξέλιξη.
Πάντως, ο προσανατολισμός της (για την ώρα, τουλάχιστον) είναι στον τομέα των κηπευτικών – λαχανικών με γνώμονα την υιοθέτηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτομιών από άλλες προηγμένες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον σχεδιασμό των θερμοκηπίων έχουν αναλάβει growers από την Ολλανδία, η οποία θεωρείται αυτή τη στιγμή η πρώτη χώρα στον κόσμο στα θερμοκήπια