THEPOWERGAME
Στη λογική του «όσο ανακυκλώνεις, κερδίζεις», βασίζεται το νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει ξεκινήσει αποκλειστικά για νοικοκυριά, εδώ και λίγο καιρό στον Πειραιά. Πρόκειται για περίπου 400 νοικοκυριά τα οποία συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Κάνθαρος», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης, αλλά κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά στην ευρύτερη περιοχή του λόφου της Καστέλλας όπου η ανακύκλωση γίνεται από κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά και όχι στους μπλε κάδους. Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου πόρτα – πόρτα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα (Τρίτη και Παρασκευή), ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό και αναλόγως θα επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις του Πειραιά.
Η διαδικασία συμμετοχής
Η διαδικασία συμμετοχής είναι αρκετά απλή καθώς οι ενδιαφερόμενοι κάνουν την εγγραφή τους στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://www.e-kantharos.gr/, ενώ τους διατίθενται δωρεάν τα «έξυπνα» αυτοκόλλητα ετικέτες, με 3 διαφορετικά χρώματα για την ταξινόμηση των 3 ρευμάτων ανακύκλωσης (Χαρτί, Χαρτόνι – Πλαστικές Φιάλες – ‘Αλλα πλαστικά, Μέταλλο, Τετραπάκ). Στα αυτοκόλλητα αναγράφεται ένας μοναδικός 12ψήφιος αριθμός. Με τον τρόπο αυτό, καταμετράται η ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει το συγκεκριμένο νοικοκυριό και αναλόγως επιβραβεύεται με σειρά εκπτώσεων και παροχών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιούχος Πηνελόπη Δημοπούλου τόνισε πως «το πρόγραμμα το έμαθα από φυλλάδιο που είχε πάρει ο σύζυγός μου, εγώ ακολούθως πήρα τηλέφωνο ώστε να ενημερωθώ και γράφτηκα μέσω της ιστοσελίδας. Το θεώρησα πολύ πρωτοποριακό, γι’ αυτό άλλωστε το έκανα με μεγάλο ενθουσιασμό. Σε δεύτερο χρόνο μια υπάλληλος του δήμου μας προμήθευσε τα ειδικά αυτοκόλλητα». Σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου μέχρι πρότινος δεν είχε μπει στην διαδικασία της ανακύκλωσης, μιας που στην Καστέλλα, όπως εξηγεί, λόγω του περιορισμένου πλάτους του δρόμου, δεν υπάρχουν αρκετοί μπλε κάδοι, ενώ μέσα σε αυτούς έβλεπε πολλές φορές οικιακά απορρίμματα και όχι ανακύκλωση. «Το πρόβλημα της αποκομιδής της ανακύκλωσης λύθηκε με ένα μικρό φορτηγάκι που μπαίνει και σε στενούς δρόμους το οποίο μάλιστα το διαφημίζω ώστε να ενταχθούν και άλλοι στο πρόγραμμα. Έχω για παράδειγμα μια φίλη της οποίας το σπίτι καταλήγει σε αδιέξοδο και δεν είναι εύκολο για μεγάλο όχημα η πρόσβαση, με αποτέλεσμα να πετάνε οι ίδιοι τα σκουπίδια τους σε άλλον δρόμο. Φυσικά υπάρχει και το μεγάλο απορριμματοφόρο που κάνει την αντίστοιχη δουλειά σε πιο μεγάλους δρόμους. Το σημαντικό όμως στη δική μας περίπτωση, σε μας που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, είναι ότι η αποκομιδή γίνεται πόρτα πόρτα, δηλαδή εμείς βγάζουμε τα σκουπίδια έξω από την πόρτα μας και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Πλέον με χαρά περιμένω αυτή τη μέρα και μάλιστα περιμένω να ακούσω το θόρυβο του φορτηγού», αναφέρει η κ. Δημοπούλου.
Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχει και η δημοτική υπάλληλος Ευαγγελία Τσουράκη, η οποία όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, εφάρμοζε και τα προηγούμενα χρόνια ανακύκλωση. «Δεν μου φάνηκε καθόλου δύσκολο. Προμηθεύτηκα τα ειδικά αυτοκόλλητα και άρχισα να το εφαρμόζω. Ενημερώθηκα για τις ακριβείς μέρες και ώρες που θα πρέπει να κατεβάζω την ανακύκλωση και έκτοτε το εφαρμόζω. Αργότερα μπήκα στο e-kantharos να δω και σε ποια σειρά κατάταξης βρίσκομαι γιατί ανάλογα με τα κιλά που καταναλώνεις μπαίνεις και σε αντίστοιχη θέση. Φανταστείτε ότι σε μια προηγούμενη κατάταξη βρισκόμουν στην 100η θέση, ενώ τώρα είμαι 42η. Αυτό για μένα ήταν ένα παραπάνω κίνητρο, καθώς σαν αθλήτρια που υπήρξα, σκέφτομαι πάντα την καλύτερη θέση».
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Τσουράκη: «Στην αρχή μπορεί να φανεί σε κάποιον σαν μια επιπλέον διαδικασία, ο διαχωρισμός δηλαδή των ανακυκλώσιμων υλικών ωστόσο και εγώ και ο σύζυγος και ο γιος μου, έχουμε μάθει τώρα πια και το κάνουμε με χαρά. Βάζω τις σακούλες μου με τα ειδικά αυτοκόλλητα στο μπαλκόνι μου και τοποθετώ ανάλογα, στη μία χαρτί και χαρτόνι, στην άλλη βάζω μεταλλικές συσκευασίες, τετραπάκ που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος που καταναλώνουμε εμείς προσωπικά και άλλη μία σακούλα με πλαστικά μπουκάλια μόνο. Οι συνήθειες μας μετά από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έχουν αλλάξει πολύ προς το καλύτερο φυσικά και έχουν γίνει τρόπος ζωής. Είναι κάτι όμως που πρέπει να θες να το κάνεις. Εγώ άλλωστε το εφαρμόζω και στη δουλειά μου, όπου έχουμε ξεχωριστούς κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια, ενώ αποτελεί πρωτοτυπία θα έλεγα από πλευράς δημοτικής αρχής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού και με δεδομένο ότι τα φυσικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Κάνθαρος», μπορούν να εξαργυρώνουν τα κουπόνια τους μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Μώραλης: Ο «Κάνθαρος» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, τόνισε πως ο «Κάνθαρος» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές από τα καταστήματα του Πειραιά, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις. «Σκοπός του προγράμματος, ανέφερε ο κ. Μώραλης, είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στην πόλη και να αυξήσουμε την ανακύκλωση των συσκευασιών, οι οποίες αποτελούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία απορριμμάτων που παράγουμε ως Δήμος. Σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας και χαίρομαι που οι δημότες έχουν ήδη αγκαλιάσει αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι με το πρόγραμμα “Κάνθαρος” καθώς και με άλλες δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος για την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη, συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πειραιά και κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος.»
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας τόνισε: «Στις μέρες μας η έννοια της ανακύκλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και πρέπει όλοι να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του. Η σωστή ανακύκλωση προστατεύει την υγεία μας και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της δική μας και των παιδιών μας. Οι πολίτες μπορούν στην καθημερινότητά τους να βοηθήσουν, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλης μας. Ξεκινά μια νέα διαδικασία στην αποκομιδή της Ανακύκλωσης, με σκοπό την προαγωγή και τη διεύρυνσή της και είμαι σίγουρος πως αυτή η νέα προσπάθεια θα βρει την θετική ανταπόκριση των δημοτών. Άλλωστε μαζί έχουμε κάνει την πόλη μας καλύτερη και μαζί θα την προστατεύσουμε».