THEPOWERGAME
Την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προβλέπει -μεταξύ άλλων- το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», διευρύνεται το αντικείμενο και οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ στις υπηρεσίες ύδατος και τη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Τα μέλη της νέας Ανεξάρτητης Αρχής θα είναι 13 (από 7 σήμερα), με τρεις αντιπροέδρους (ένας για κάθε κλάδο), οι οποίοι θα επιλέγονται έπειτα από προκήρυξη με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Ο νυν πρόεδρος της ΡΑΕ και τα υπόλοιπα μέλη της ΡΑΕ θα τοποθετηθούν στις θέσεις του αντιπροέδρου και των μελών του κλάδου ενέργειας της νέας Ρυθμιστικής Αρχής μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους.
Με το νομοσχέδιο καταργείται η Εθνική Επιτροπή Υδάτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι πλέον ο βασικός ρυθμιστής της πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων.
Στη νέα Ρυθμιστική Αρχή θα υπάγονται: Οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, οι ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 3 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δίκαιου και οι λοιποί φορείς του Δημοσίου, ιδίως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η Εταιρεία Παγίων «ΕΥΔΑΠ», η Εταιρεία Παγίων «ΕΥΑΘ», ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι ύδρευσης ΟΤΑ, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ύδατος είτε προς άλλους φορείς είτε προς τελικούς χρήστες.
Τιμολόγια και ποινές
- Η Ρυθμιστική Αρχή θα εποπτεύει την εφαρμογή της ισχύουσας μεθόδου κοστολόγησης και τιμολόγησης και, αν διαπιστωθεί εσφαλμένη εφαρμογή των κανόνων ή μη συμμόρφωση σε γενικότερους κανόνες, θα προβαίνει σε συστάσεις.
- Επίσης, θα παρακολουθεί τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της γνωστοποίησης, από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, του ύψους του τιμολογηθέντος και του εισπραχθέντος περιβαλλοντικού τέλους, καθώς και του ποσού που αποδίδεται από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος στον Ειδικό Λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.
- Επιπλέον, η νέα Αρχή θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες-παρόχους υπηρεσιών ύδατος σχετικά με την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών, καθώς και στους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) και τους Δήμους, αν διαπιστωθεί παράβαση στη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Μάλιστα, το ύψος των προστίμων θα ανέρχεται έως 10.000.000 ευρώ ή/και έως το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους, που προέρχονται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδατος και αποβλήτων.