THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές αρχές «λειτουργούν τιμωρητικά», ενώ η αμερικανική κυβέρνηση «δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εκπομπή Squawk Box. Ο κ. Μυτιληναίος είπε πως θα εξακολουθήσει να είναι επικριτικός για την πολιτική των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στις 14 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα αντίμετρα απέναντι στη νομοθεσία IRA των ΗΠΑ για τη στήριξη των πράσινων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «οι ΗΠΑ έκαναν το σωστό σε αυτή την περίπτωση και οι Ευρωπαίοι πάλι σέρνονται πίσω. Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να καταλάβουν όλοι για τι πράγμα μιλάμε: Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές λειτουργούν τιμωρητικ, αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουμε μια ποινή για τις εταιρείες, και φυσικά οι εταιρείες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαφορά μεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών μέχρι στιγμής».
Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλει ως πρόεδρος της Eurometaux, του ισχυρού ευρωπαϊκού οργάνου που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων της Γηραιάς Ηπείρου, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τόνισε, επίσης, τις επενδύσεις και τις προσπάθειας της Ελλάδας ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.
Όπως εξήγησε, «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία ένα FSRU (σ.σ. τερματικό σταθμό φυσικού αερίου) στη Ρεβυθούσα, όπως είπατε, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι θέσεις είναι πλήρως κλεισμένες για πέρυσι, φέτος και είμαι σίγουρος για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Επιπλέον, έχουμε 2 ή 3 ακόμη FSRUs που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης. Οπότε ναι, αυτό είναι που βλέπει η αγορά γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνικές ανάγκες, είναι και από πιο βόρεια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, κτλ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο».
Κατά τον κ. Μυτιληναίο, «η Ελλάδα έχει μοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στο βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις».