THEPOWERGAME
Αντιμέτωπος με καθυστερήσεις ενδέχεται να βρεθεί ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για την εγκατάσταση περίπου 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών, στην περίπτωση που υπάρξουν νέες προσφυγές από την ελβετική Landis+Gyr. Ο όμιλος, που είναι και ο μοναδικός από τους διεκδικητές με εργοστάσιο παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα, αποκλείστηκε από τη διαδικασία και έχει καταθέσει προσφυγή στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Με σημερινή ανακοίνωση, η Landis+Gyr απαντάει στη φημολογία σύμφωνα με την οποία αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών και λογισμικού ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν υπέδειξε την Κόρινθο ως εργοστάσιο παραγωγής. Όπως υποστηρίζει: «Η Landis+Gyr A.G. επιθυμεί να βεβαιώσει ότι, αντίθετα με τα αναγραφόμενα, στη σχετική αίτησή της προς τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ρητά υποδείξει το εργοστάσιο Κορίνθου της ελληνικής θυγατρικής της L+G ΑΕ ως Εργοστάσιο Παραγωγής. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τον ΔΕΔΔΗΕ και αναμένουμε την απόφαση της Ελληνικής Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελβετοί και δύο άλλοι υποψήφιοι κόπηκαν στην τεχνική αξιολόγηση. Πρόκειται για την Gridspertise, που ελέγχεται από την επενδυτική εταιρεία CVC (μεγαλομέτοχο της ΔΕΗ πλέον) και την ιταλική Enel, καθώς και την κοινοπραξία της δανέζικης Netcompany Intrasoft με τις Ningbo Sanxing Electric – Foxytech Sp και Vodafone Ελλάδος.
Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού συνεχίζουν τρεις, τέσσερις άλλοι όμιλοι, οι οποίοι ενδέχεται να μοιραστούν τη μεγάλη προμήθεια. Όπως έχει γράψει το powergame.gr, ο νικητής δεν θα είναι ένας, αλλά περισσότεροι, χωρίς να είναι γνωστό αν θα επιλεγούν δύο, τρεις ή τέσσερις ανάδοχοι. Πρόκειται για την αμερικανική Itron, που διεκδικεί το έργο μέσω της ισπανικής θυγατρικής Itron Spain και της ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, την επίσης αμερικανική Honeywell, που συμμετέχει μέσω της ρουμανικής θυγατρικής Elster Rometrics SRL σε κοινοπραξία με την Intracom Telecom, την κοινοπραξία της σλοβενικής Iskraemeco με τη γαλλική Oracle France και την κοινοπραξία της ελληνικής Protasis με τη γαλλική Sagemcom.
Στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ανεβάζει το κόστος ανάπτυξης των τεχνολογικών συστημάτων και εγκατάστασης 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών στο 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΣΑΔ 2022-2026, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον περιορισμό των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, δηλαδή των ρευματοκλοπών κ.λπ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων μετρητών» σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα «ρολόγια» της ΔΕΗ.