THEPOWERGAME
Στο 1,2 δισ. ευρώ ανεβάζει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ το κόστος ανάπτυξης των τεχνολογικών συστημάτων και εγκατάστασης 7,3 εκατ. «έξυπνων μετρητών», σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Η διαβούλευση προχωρεί σε μια περίοδο που πυκνώνει η φημολογία για τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών», με τη συμμετοχή μερικών από τους ισχυρότερους διεθνείς ομίλους.
Όπως φαίνεται, πολλά θα κριθούν από την προδικαστική προσφυγή της ελβετικής Landis + Gyr, του μοναδικού από τους διεκδικητές που διαθέτει μονάδα παραγωγής «έξυπνων μετρητών» στη χώρα μας. Οι Ελβετοί, που πρόσφατα είχαν καλέσει τους δημοσιογράφους στο εργοστάσιο της Κορίνθου, το μεγαλύτερο του ομίλου στην Ευρώπη, φέρονται να έχουν αποκλειστεί στην τεχνική αξιολόγηση και να έχουν προσφύγει δικαστικά.
Αντίθετα, στο παιχνίδι παραμένουν τρεις-τέσσερις άλλοι όμιλοι, οι οποίοι ενδέχεται να μοιραστούν τη μεγάλη προμήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νικητής δεν θα είναι ένας, αλλά περισσότεροι, χωρίς να είναι γνωστό αν θα επιλεγούν δύο, τρεις ή τέσσερις ανάδοχοι. Πρόκειται για την αμερικανική Itron, που διεκδικεί το έργο μέσω της ισπανικής θυγατρικής Itron Spain και της ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, την επίσης αμερικανική Honeywell, που συμμετέχει μέσω της ρουμανικής θυγατρικής Elster Rometrics SRL σε κοινοπραξία με την Intracom Telecom, την κοινοπραξία της σλοβενικής Iskraemeco με τη γαλλική Oracle France και την κοινοπραξία της ελληνικής Protasis με τη γαλλική Sagemcom.
Αντίθετα, φέρονται να «κόπηκαν» στην τεχνική αξιολόγηση η Gridspertise, που ελέγχεται από την επενδυτική εταιρεία CVC (μεγαλομέτοχο της ΔΕΗ πλέον) και την ιταλική Enel, καθώς και η κοινοπραξία της δανέζικης Netcompany Intrasoft με τις Ningbo Sanxing Electric – Foxytech Sp και Vodafone Ελλάδος.
Σύμφωνα με το ΣΑΔ 2022-2026, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον περιορισμό των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, δηλαδή των ρευματοκλοπών κ.λπ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων μετρητών» σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα «ρολόγια» της ΔΕΗ.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με το ΣΑΔ 2022-26, στα πιο σημαντικά αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνεται η δυνατότητα των καταναλωτών να συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΟΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης), αν έχουν εγκαταστήσει είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ μέσω ειδικών προγραμμάτων (Net metering κ.λπ.), είτε μονάδες αποθήκευσης (storage units ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).
Το νέο σύστημα θα παρέχει επίσης «τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους μέσω συσκευής ή εφαρμογής και μετατόπισης της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους, σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον προμηθευτή τους». Επιπλέον, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να καταρτίσουν τιμολόγια «με σκοπό τη μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας» ή «ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους, σε συνδυασμό με την προηγούμενη δυνατότητα». Παράλληλα, επιταχύνεται η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.
Ο ΔΕΔΔΗΕ επωφελείται σημαντικά όχι μόνο σε επίπεδο ανταπόκρισης για βλάβες, ειδικά σε περιόδους θεομηνιών κ.λπ., αλλά και σε επίπεδο κόστους. Η βελτίωση του ελέγχου και της εποπτείας του δικτύου συνοδεύεται από μείωση κόστους «λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή», ενώ επιτρέπει ευκολότερο εντοπισμό «σφαλμάτων δικτύου/ρευματοκλοπών».