THEPOWERGAME
Έξι άδειες για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών και έξι για φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα απέκτησε ο όμιλος διαχείρισης επενδύσεων NextEnergy Capital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εξαγορές έγιναν μέσω του NextPower ESG III, ενός ιδιωτικού ταμείου ηλιακής ενέργειας που διαχειρίζεται η NextEnergy Capital για επενδύσεις στην περιοχή του ΟΟΣΑ. Το fund ιδρύθηκε το 2018, έχοντας συγκεντρώσει τον Ιανουάριο του 2022 896 εκατ. δολάρια για επενδύσεις, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 750 εκατ. δολαρίων. Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε Χιλή, Πορτογαλία, ΗΠΑ και Πολωνία, συνολικού ύψους περίπου 1,2 GW συνδυασμένης ισχύος.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, οι πρώτες που πραγματοποιεί το fund στη χώρα, αφορούν φωτοβολταϊκά ισχύος 132 MWp και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (BESS) ισχύος 400 MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS).
Πηγές της NextEnergy Capital αναφέρουν ότι τα έξι αυτόνομα έργα BESS θα λάβουν μέρος σε δημοπρασίες που θα διεξαχθούν εντός του έτους στην Ελλάδα, καθώς και ότι βρίσκεται σε αναζήτηση συμφωνιών για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τους ηλιακούς σταθμούς.
Η είσοδος στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ήταν το «επόμενο λογικό βήμα» για το NextPower ESG III, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της NextEnergy Group, Άλντο Μπεολκίνι, λόγω των υψηλών επιπέδων ηλιακής ακτινοβολίας της Ελλάδας αλλά και του γεγονότος ότι είναι η δεύτερη χώρα με την υψηλότερη ζήτηση ενέργειας στη Νότια Ευρώπη.«Είμαι επίσης ενθουσιασμένος που βλέπω την NextPower III ESG να κάνει το στρατηγικό της βήμα στην αποθήκευση σε μπαταρίες, όπως κάναμε με τα άλλα fund μας, μια τεχνολογία εξαιρετικά συμπληρωματική στην ηλιακή ενέργεια με ελκυστικό προφίλ απόδοσης. H NextPower III ESG θα επωφεληθεί από την εμπειρία της NextEnergy Capital σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, έχοντας στην κατοχή του στοιχεία μπαταρίας από το 2018» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ελληνική αγορά αποθήκευσης ενέργειας συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΕΕ ενέκρινε κρατική ενίσχυση για ένα σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για επένδυση 341 εκατ. ευρώ για ένα πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 900 MW. Ξένοι αναλυτές υπογραμμίζουν ακόμη ότι οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές στην προσαρμογή των κανόνων και τον σχεδιασμού της αγοράς για τις τεχνολογίες αποθήκευσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρεία συμβούλων αποθήκευσης ενέργειας Clean Horizon χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία από τις «πιο καυτές αγορές της Ευρώπης» για την αποθήκευση ενέργειας τα επόμενα χρόνια.