THEPOWERGAME
Στις δέκα αγορές της Ευρώπης που πέρασαν φέτος το όριο του ενός GW σε εγκαταστάσεις νέων φωτοβολταϊκών πάρκων βρέθηκε η Ελλάδα το 2022, με τη χώρα μας να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ 1,4 GW νέων μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της SolarPower Europe. Η υψηλή επίδοση της Ελλάδας συνδέεται τόσο με την έναρξη λειτουργίας μεγάλων επενδύσεων, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο της HelleniQ Energy στην Κοζάνη, ισχύος 204,5 MW που τέθηκε σε λειτουργία φέτος, όσο και με το ρεκόρ στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μέσω του net metering, δηλαδή για την κάλυψη ιδίων αναγκών, κυρίως επιχειρήσεων.
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της SolarPower Europe λειτούργησαν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 100 MW μέσω του net metering, έναντι 40 – 50 MW που είχαν λειτουργήσει πέρυσι. Η μεγάλη αύξηση αποδίδεται στη προσπάθεια των επιχειρήσεων, αλλά και νοικοκυριών, να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος. Ακόμα υψηλότερες είναι οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά αφού αναμένεται να ενεργοποιηθεί και πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες όπου θα επιδοτείται και η αγορά μπαταρίας. Έτσι θα αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα σύνδεσης με το δίκτυο διανομής που αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ.
Αντίστοιχο ρεκόρ αναμένεται και το 2023 καθώς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είτε αυτόνομα, είτε μέσω της συνεργασίας με την γερμανική RWE Renewables, προωθεί την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων κυρίως στις λιγνιτικές περιοχές. Κάποια από αυτά θα αρχίσουν να παραδίδονται από τα τέλη του νέου έτους. Σημαντικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, που δεν είναι σίγουρο πως θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στη νέα χρονιά προωθούν και οι περισσότεροι όμιλοι από το χώρο της πράσινης ενέργειας, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που διαθέτει ήδη ηγετική θέση στα αιολικά πάρκα) μέχρι την Cero Generation, του αυστραλιανού ομίλου Macquarie που ήδη αναπτύσσει φωτοβολταϊκό 100 MW στη Δράμα και διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3 – 4 GW.
Η SolarPower Europe προχωρά σε τρία σενάρια (υψηλό, μεσαίο, χαμηλό) για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών, όπως και των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, μέχρι το 2026. Σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο, την επόμενη τετραετία θα προστεθούν στην Ελλάδα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα 10,4 GW και έτσι η συνολική ισχύς θα εκτοξευθεί από τα 5,5 GW σήμερα στα 15,9 GW με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που θα φτάνει το 30%.
Για να επιβεβαιωθούν, πάντως, οι θετικές προβλέψεις του ευρωπαϊκού φορέα της αγοράς φωτοβολταϊκών, η χώρα μας (όπως και άλλα κράτη – μέλη) καλούνται να αντιμετωπίσουν το θέμα των αδειοδοτήσεων. Η Ελλάδα, με υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου, έδωσε προτεραιότητα για την αδειοδότηση και εξασφάλιση οριστικών όρων σύνδεσης σε επενδύσεις ΑΠΕ περί τα 12 – 13 GW, μέσω της κατηγοριοποίησης με σειρά κριτηρίων. Ήδη προχωρά η αδειοδότηση των πρώτων κατηγοριών αλλά ακούγεται πως θα υπάρξει ανακατανομή (κυρίως στην κατηγορία Β) καθώς υπάρχει έντονη πίεση από ενδιαφερόμενους.
Για λόγους σύγκρισης, η SolarPower Europe προβλέπει στο μεσαίο σενάριο πως στην Γερμανία (τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης στην ηλιακή ενέργεια) θα προστεθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 131 GW μέχρι το 2026, στην Ισπανία 77,7 GW, στην Πολωνία 34,4 GW, στην Ιταλία 45,5 GW και στην Γαλλία 34,6 GW.