THEPOWERGAME
Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πρέπει να εισπράξει το 60% των υπερκερδών που εντόπισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θεωρείται απίθανη η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που προβλέπεται σε πρόσφατη τροπολογία. Η ΡΑΕ αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο υπουργείο την εισήγηση για τα «υπερκέρδη» στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία προσπαθεί να συλλέξει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Το ΤΕΜ στηρίζει το κυβερνητικό σχέδιο για επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο.
Για άλλη μια φορά, όπως φαίνεται, η ΔΕΗ καλείται να «βάλει πλάτη», αφού από τα 390 εκατ. ευρώ των υπερκερδών που εντοπίζει η ΡΑΕ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν την κρατική επιχείρηση η οποία έχει και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά. Για να υπολογιστούν τα υπερκέρδη, η ΡΑΕ συνυπολόγισε τη μεσοσταθμική τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή στην υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, την εύλογη μέση τιμή (μεσοσταθμική τιμή αγοράς εξισορρόπησης συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους) ανά μήνα και την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει τιμολογήσει κάθε «παίκτης», καθώς και τις ζημίες από το hedging, τις συναλλαγές για εξισορρόπηση κινδύνου.
Επιπλέον, συνυπολογίστηκαν το λειτουργικό κόστος, οι επισφάλειες και ένα «εύλογο περιθώριο κέρδους», που η ΡΑΕ προσδιορίζει αρχικά στα 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2022. Το τελικό ύψος του «εύλογου κέρδους» θα διαμορφωθεί, πάντως, από το ΥΠΕΝ, οπότε και θα προκύψει και ο τελικός αριθμός για το ύψος των υπερκερδών, που με τους πρώτους υπολογισμούς κινείται μεταξύ 310 και 390 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρούν στο μέτρο της πρόσθετης φορολόγησης υπερκερδών, υποστηρίζοντας πως έχουν κληθεί να προχωρούν κάθε μήνα σε πρόβλεψη για τη διαμόρφωση της διεθνούς τιμής και της τιμής χονδρικής του επόμενου μήνα. Εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, η διαφορά μεταξύ πρόβλεψης και τιμής χονδρεμπορικής μπορεί να δημιουργήσει υπερκέρδη, αλλά και ζημίες, τονίζουν. Η κυβέρνηση έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει πως θα φορολογεί τα υπερκέρδη στην ενέργεια απ’ όπου κι αν προέρχονται.