THEPOWERGAME
Κατά 6% μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα στο δεκάμηνο του 2022, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου 2019-2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bruegel. Το ευρωπαϊκό think tank ανανεώνει σε μηνιαία βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει για την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τα οποία δείχνουν πως η Ελλάδα ευνοήθηκε από τον καλό καιρό, αλλά αρκετά κράτη-μέλη καταγράφουν πολλαπλάσια μείωση.
Στη χώρα μας, τα νοικοκυριά κατανάλωσαν στο δεκάμηνο περίπου 22% λιγότερο φυσικό αέριο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου για το 2019, το 2020 και το 2021. Όμως φέτος αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%. Έτσι, ο συνολικός περιορισμός των ποσοτήτων κινείται κοντά στο 6%.
Τα στοιχεία του Νοεμβρίου στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ (δεν υπάρχουν για την Ελλάδα) δείχνουν πως η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα έφτασε το 23% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ενδεκάμηνου τα τρία προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Bruegel περιλαμβάνουν 22 από τα 27 κράτη-μέλη και εμφανίζουν τα νοικοκυριά να έχουν καταναλώσει τον προηγούμενο μήνα 25% λιγότερο φυσικό αέριο από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021.
Στο δεκάμηνο, μεγάλες μειώσεις (που συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο) καταγράφουν αρκετά κράτη-μέλη, όπως 53% στη Φινλανδία, 30% στη Λετονία, 27% στην Εσθονία και στη Λιθουανία, 25% στη Δανία, 17% στη Σουηδία και 15% στη Γερμανία.
Το Bruegel επεξεργάζεται τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο κοντά βρίσκεται η ΕΕ στον στόχο που έχει ανακοινωθεί για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% για την περίοδο Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Μέχρι στιγμής και για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η κατανάλωση έχει περιοριστεί κατά 11% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα στοιχεία του Bruegel. Μάλιστα, ενώ το καλοκαίρι η μείωση της κατανάλωσης στηρίχθηκε κυρίως στη βιομηχανία, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η μείωση στηρίχθηκε και στα νοικοκυριά εξαιτίας του καλού καιρού.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες ο καιρός άρχισε να κρυώνει και ταυτόχρονα άρχισαν να κινούνται ανοδικά οι διεθνείς τιμές (TTF) του φυσικού αερίου. Χθες βρέθηκαν κοντά στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν από έναν μήνα είχαν περιοριστεί στα 105 ευρώ. Σήμερα καταγράφονται πολύ υψηλότερες τιμές και στην αγορά χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας κινούνται πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που παραμένουν κάτω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 298,45 ευρώ.