THEPOWERGAME
«Ουδείς μπορεί να σώσει τον κόσμο μόνος του. Συλλογικά, όμως, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρίγκιπας Αλβέρτος κλείνοντας έτσι το διήμερο Συνέδριο του Economist, με επίκεντρο το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό παρουσιάζοντας την κρίση στην Ουκρανία ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για άμεση στροφή στην πράσινη μετάβαση μίλησε για τις δράσεις που πρέπει να λάβουμε σε πολλά επίπεδα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προστασία των ωκεανών και στο πώς μπορεί ο Τουρισμός να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.
«Αλληλεξάρτηση, ειρήνη, ασφάλεια, υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν. Οι λύσεις είναι εδώ μπροστά μας εδώ και χρόνια και η βασικότερη είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημείωσε.
«Να γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά. Κράτη, Ευρώπη, διεθνείς οργανισμοί, πρέπει να συνεργαστούμε με πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις», συνέχισε.
Ανάγκη για τρόφιμα με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα
«Το ίδιο ισχύει και στα τρόφιμα, έναν πολύ σημαντικό τομέα που μας απασχολεί» τόνισε ο Αλβέρτος του Μονακό. «Γνωρίζουμε ότι το μοντέλο μας δεν είναι βιώσιμο. Οι ελλείψεις μας είναι γνωστές και έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στη γη και τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων».
Οι απαραίτητες πράσινες και βιώσιμες λύσεις έχουν το μειονέκτημα ότι είναι κοστοβόρες, υπογράμμισε κάπου εδώ. «Πρέπει να δουλέψουμε μαζί στο επίπεδο αυτό. Πρέπει να καλλιεργήσουμε τρόφιμα που θα σέβονται περιβάλλον και ανθρωπότητα, υπάρχουν ήδη οι τεχνολογικές λύσεις που θα υποστηρίξουν την αλλαγή».
«Πρέπει να ενώσουμε το βραχυπρόθεσμο με το βραχυπρόθεσμο με λύσεις που σέβονται το μέλλον μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ρόλος των ωκεανών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος
Ο Αλβέρτος του Μονακό, έκανε μία εκτενή αναφορά στον ρόλο των ωκεανών, αφού όπως είπε πρόκειται για μία διάσταση εξαιρετικά σημαντική. «Εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται από τους ωκεανούς. Ο τρόπος που τους εκμεταλλευόμαστε όμως είναι καταστροφικός, αφού στερούμε τη ζωντάνια τους με την υπεραλιεία, τη μόλυνση και τις αναταραχές στα θαλάσσια οικοσυστήματα» τόνισε.
«Ο τρόπος αυτός, όμως, είναι επικίνδυνος και για εμάς τους ίδιους που υφιστάμεθα τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών» προειδοποίησε.
Γι’ αυτό και ο πρίγκιπας Αλβέρτος θεωρεί ζωτικής σημασίας «να προωθήσουμε βιώσιμες λύσεις σε μία εποχή που το πρόβλημα στα τρόφιμα είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας».
Πώς όμως θα επιτύχουμε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος; «Θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία που απαντούν τα άμεσα ερωτήματα:
- Μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα, με την απαραίτητη μετατροπή του στόλου και των πλοίων για την εκπομπή λιγότερων ρύπων.
- Ανάγκη να προωθήσουμε την πραγματική γαλάζια οικονομία, που συνδέεται με τουρισμό, προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη αλιεία.
Έτσι σιγά σιγά θα επιτύχουμε και την επιστροφή διαφόρων ειδών στα νερά της Μεσογείου, όπως της λεγόμενης φώκιας μονάχους – μονάχους στην Ελλάδα» τόνισε.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος υπενθύμισε και το παράδειγμα της Αστυπάλαιας αναφέροντας πως υπάρχουν άνθρωποι που προβαίνουν σε πράξεις, και πρωτοβουλίες από επιχειρήσεις και κράτη. «Πχ το παράδειγμα του νησιού στην Ελλάδα, παράδειγμα κυκλικής οικονομίας. Αυτό απαιτεί να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα, στην κλίμακα μίας πόλης, αλλά είναι εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».
Οι διεθνείς προσπάθειες και η δυσπιστία της νέας γενιάς
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος μίλησε και για τη νέα γενιά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διάσημη πλέον ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, την οποία όπως είπε συμπαθεί. «Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να είμαστε κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει, όλοι έχουν κατά νου την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν και αυτοί που αμφιβάλλουν.
Σίγουρα οι δύσπιστοι μας θέτουν προκλήσεις και η νέα γενιά είναι σε θέση να εκφράσει την άποψή της με έναν δυναμικό τρόπο. Οι προκλήσεις αυτές, όμως, μας αναγκάζουν να τηρούμε τον λόγο μας. Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε τις λύσεις και να αναλάβουμε δράση όποτε είναι εφικτό.
Η στροφή της Formula 1 στην ηλεκτροκίνηση
Η Formula 1 ήδη έχει ξεκινήσει να κινείται προς την κατεύθυνση υβριδικών μηχανών κι αυτό απέδειξε ότι μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα είναι κι ένας εξαιρετικός τρόπος προβολής της ηλεκτροκίνησης, αφού θα μπορούμε να δούμε ηλεκτροκίνητα οχήματα σε μεγάλες πόλεις.
«Η τεχνολογία υπάρχει, έχουμε άλλες μορφές καυσίμου, οπότε γιατί όχι; Σίγουρα θα δούμε αλλαγές στο μέλλον!» ανέφερε.
Η πράσινη μετάβαση του Τουρισμού και οι απαιτήσεις των επισκεπτών
Στην ερώτηση πώς μπορεί ο Τουρισμός, ο οποίος έχει δημιουργήσει αμέτρητες θέσεις εργασίας αλλά έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο, να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους τομείς στην πράσινη μετάβαση, ο Αλβέρτος του Μονακό απαντά:
«Πρέπει να μετασχηματίσουμε τον τουρισμό, κάτι που συζητάμε ήδη, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 8% των εκπομπών αερίων, ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό. Οι τουρίστες ζητούν καθαρά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ψάχνουν προορισμούς με πρόγραμμα βιωσιμότητας και γίνονται πιο απαιτητικοί για τις δραστηριότητες που θα έχουν.
Η βιομηχανία του τουρισμού πρέπει να προσαρμοστεί και να δοθεί μεγάλη ώθηση για να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα στις μεταφορές.
Στο Μονακό δουλεύουμε στο πώς θα χρησιμοποιηθεί η ενέργεια με τρόπο πιο βιώσιμο. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε αντλίες θερμότητες για όλα τα παράκτια κτίρια, υπάρχουν λύσεις λοιπόν για τα θέρετρα. Υπάρχουν μοντέλα και επιλογές που πρέπει να αξιοποιήσουμε για έναν πιο πράσινο τουρισμό