THEPOWERGAME
Η Ευρώπη έχει 12 μήνες μέχρι να βρει μια πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο συνέδριο του Economist. Στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο κ. Στάσσης είπε πως «χρειάζονται άμεσα μέτρα» και πως πρέπει να τα λάβουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρκετά νωρίτερα από τις επόμενες ευρωεκλογές.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε απάντηση αλλά με καθυστέρηση και χωρίς σαφή στρατηγική» είπε ο κ. Στάσσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και να υλοποιήσουμε πανευρωπαϊκές λύσεις. Οποιαδήποτε μεμονωμένη προσέγγιση οδηγεί σε περισσότερες στρεβλώσεις. Σε αυτή την προσπάθεια της ΕΕ κάποια κράτη μέλη ένιωσαν μόνα και έδρασαν αυτόνομα. Για τους επόμενους 12 μήνες και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία περαιτέρω καθυστέρηση».
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προέκυψε από την πρόσφατη κρίση, είναι πλέον η μόνη εναλλακτική. Προέβλεψε πως η Ευρώπη μπορεί να βγει κερδισμένη από την κρίση. «Ο πόλεμος επιταχύνει καταστάσεις» είπε. «Η αδειοδότηση των ΑΠΕ είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά η Ελλάδα σήμερα λόγω της κρίσης έδωσε άδειες σε εκατοντάδες MW νέων μονάδων ΑΠΕ. Στην ΕΕ ετοιμάζεται πακέτο επιτάχυνσης των διαδικασιών. Δεν υπάρχει βιομηχανία που να μη σκέφτεται να υπογράφει διμερείς συμβάσεις για να είναι πιο πράσινη. Η ηλεκτροκίνηση πάει πιο γρήγορα, όπως και το υδρογόνο».
Κατά τον κ. Στάσση, «η Ευρώπη πρέπει να αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αναδύθηκαν και ένα από τα πιο μεγάλα έχει σχέση με τον βαθμό που η Ευρώπη αγκαλιάζει την τεχνολογική εξέλιξη και θεωρώ πως χάνουμε το παιχνίδι. Να πειραματιστούμε και ενδεχόμενα να αποτύχουμε και μέσω αυτής της διαδικασίας να δημιουργήσουμε νέες βιομηχανίες. Χαίρομαι που οι μπαταρίες και το υδρογόνο ανεβαίνουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για τις λιγνιτικές μονάδες ο κ. Στάσσης είπε πως μπορεί να ενισχύεται η λειτουργία τους ώστε να μείνουν ανοικτοί οι διακόπτες, αλλά δεν μεταβάλλεται ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για πλήρη απόσυρσή τους.