THEPOWERGAME
Η Ελλάδα θα καλύπτει το 80% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, όπως θα προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τόνισε την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist (The Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπει ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο 70% μέχρι το 2030, στόχος που θα επιτευχθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα είπε ο υπουργός.
Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις: τη διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας και επάρκεια εφοδιασμού. Η χώρα μας, είπε ο ΥΠΕΝ, ήταν περισσότερο προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς διέθετε το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβουθούσα και είχε επιταχύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ την τελευταία τριετία. Φέτος, το 46% της κατανάλωσης ενέργειας καλύπτεται από ΑΠΕ μαζί με τα υδροηλεκτρικά. Φέτος θα προστεθούν περίπου 2 GW νέων μονάδων ΑΠΕ επισήμανε.
Ταυτόχρονα, πρόσθετε ο ΥΠΕΝ, «έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες και συνεργασίες για την ανάπτυξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα μας μετατρέψουν σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης». Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, αλλά και τα φιλόδοξα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης με Αίγυπτο και την απευθείας σύνδεση με Αυστρία και Γερμανία ώστε να εξάγεται η πράσινη ενέργεια που παράγεται στη χώρα μας ή εισάγεται από τη Βόρεια Αφρική.
Για να πετύχουμε τον αναθεωρημένο στόχο του ΕΣΕΚ για 80% διείσδυση των ΑΠΕ θα χρειαστούμε γύρω στα 7 – 8 GW ισχύος σε νέες μονάδες αποθήκευσης, τόνισε ο υπουργός. Πρόσθετες επενδύσεις 10 δισεκ. ευρώ προωθούν και οι δύο διαχειριστές, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής της χώρας.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, που θα παραμείνει ως καύσιμο μετάβασης, η Ελλάδα εκτός από τη Ρεβυθούσα θα διαθέτει σύντομα και το τερματικό (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, ενώ είναι πολύ κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση το αντίστοιχο τερματικό της Motor Oil στην Κόρινθο και έχουν αδειοδοτηθεί άλλα τρία FSRU.
«Ο στρατηγικός ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σημαντικά» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας καθώς μετατρέπεται σε «κόμβο μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης». Ο ΥΠΕΝ επανέλαβε πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσω των πέντε παραχωρήσεων που πραγματοποιούν έρευνες αυτή την περίοδο.
Όσο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες μέχρι το 2028, παρά την πρόσκαιρη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. “Η πράσινη μετάβαση πάει χέρι – χέρι με την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας” κατέληξε.