THEPOWERGAME
Νέα υποχώρηση προβλέπεται πως θα έχουν τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές το βράδυ της Κυριακής με τα στελέχη της αγοράς να εκτιμούν πως θα κινηθούν μεταξύ 30 και 35 λεπτών ανά κιλοβατώρα (KWh) από 35 – 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είχαν διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, προ της επιδότησης. Το Νοέμβριο, μετά την κρατική επιδότηση των 23,8 λεπτών ανά κιλοβατώρα τα οικιακά τιμολόγια κυμάνθηκαν μεταξύ 14 και 25 λεπτών ανά KWh. Για τον επόμενο μήνα προβλέπεται πως η τελική επιβάρυνση των νοικοκυριών θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα αφού τα μειωμένα τιμολόγια των προμηθευτών αναμένεται να συνοδευτούν και από μειωμένη κρατική επιδότηση.
Τα χαμηλότερα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν για τον Δεκέμβριο οι προμηθευτές συνδέονται κυρίως με τη μεγάλη υποχώρηση (σε σχέση με τον Αύγουστο) που παρουσιάζει η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Η τιμή των συμβολαίων TTF βρίσκονταν χθες σε επίπεδα κάτω των 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) πολύ μακριά από τα περίπου 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Αυγούστου. Μικρή μείωση παρουσιάζει και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που διαμορφώνεται σήμερα στα 214,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χώρα μας, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η σημαντική πτώση των διεθνών τιμών έχει, όμως, και μια σοβαρή παρενέργεια για τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι χαμηλές τιμές στη διεθνή αγορά περιορίζουν τα έσοδα του ΤΕΜ από την εφαρμογή πλαφόν που εφαρμόζει από τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ τον Αύγουστο, που οι τιμές είχαν εκτοξευθεί πήγαν στο ΤΕΜ μέσω του μηχανισμού περί τα 900 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο τα έσοδα υποχώρησαν στα 571 εκατ. ενώ τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% στα 250 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτόν τον μήνα θα έχει ακόμα λιγότερα αφού μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Αν η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα στα επίπεδα των 15 έως 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα τότε τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει από άλλες πηγές το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Για να αποφευχθεί η σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αφού μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται πως θα απαιτηθούν επιδοτήσεις κοντά στο ένα δις. ευρώ για να συγκρατηθούν οι τελικές τιμές στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν, αναζητούνται πρόσθετες πηγές εσόδων.
Μια τέτοια πρόσθετη πηγή είναι η ρύθμιση για τα «υπερέσοδα» των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή. Η ρύθμιση, που προκαλεί αντιδράσεις στην αγορά, προβλέπει πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν εισπραχθεί τυχόν «υπερέσοδα» των εταιρειών λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η πρόβλεψη για την άντληση «υπερεσόδων» με καθορισμό «Εύλογης Μέγιστης Τιμής Λιανικής» δεν είναι και η πλέον θετική για τη συμπίεση των τιμολογίων…