THEPOWERGAME
Οι λομπίστες του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήλθαν δυναμικά στην COP27 και αυτή η μαζική παρουσία στη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα ανησυχεί τους υποστηρικτές του περιβάλλοντος που καλούν σε «έξοδο των ρυπαντών».
«636 λομπίστες των ορυκτών καυσίμων, που συνδέονται με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές κολοσσούς του πετρελαίου και του αερίου, έχουν εγγραφεί να μετάσχουν στις συζητήσεις της COP27 για το κλίμα», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Global Witness και άλλων οργανώσεων που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση άνω του 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο της COP26 που διεξήχθη στη Γλασκώβη πριν από έναν χρόνο.
Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται εξ ονόματος επιχειρήσεων του τομέα (BP, Chevron, Shell…) ή εκπροσωπούν τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, η χρήση των οποίων μετά τη βιομηχανική επανάσταση είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στο πλαίσιο των εθνικών αντιπροσωπειών.
Η πιο πολυπληθής ομάδα έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -που θα φιλοξενήσουν την COP28 το επόμενο έτος- και ακολουθεί η Ρωσία.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, η COP αριθμεί περισσότερους λομπίστες απ΄ό,τι το σύνολο των εκπροσώπων δέκα χωρών μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Μια διαδήλωση μερικών δεκάδων ανθρώπων συγκροτήθηκε στην COP σήμερα, με ένα πανό που απαιτούσε την «έξοδο των ρυπαντών».
«Υπάρχουν μεγάλες αντιπροσωπείες εκπροσώπων της βιομηχανίας του πετρελαίου και του αερίου, ορισμένοι μάλιστα αποτελούν τμήμα εθνικών αντιπροσωπειών, και υπάρχουν επίσης κυβερνήσεις χωρών του Βορρά που έρχονται για να αναζητήσουν ευκαιρίες για πετρέλαιο και αέριο στην Αφρική, με σημαντικές αντιπροσωπείες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τούλι Μακάμα από την Oil Change International.
«Οι αφρικανικές χώρες εκπροσωπούνται από την πλευρά τους μόνο από ορισμένους αξιωματούχους για κάθε χώρα. Άρα αυτό κάνει την πλάστιγγα να γέρνει εις βάρος της Αφρικής στη συζήτηση», είπε.
«Λομπίστες του καπνίσματος δεν θα έρχονταν σε μια συζήτηση για την υγεία και οι έμποροι όπλων δεν μπορούν να προωθούν τα προϊόντα τους σε μια διάσκεψη για την ειρήνη!» δήλωσαν οργανώσεις ακτιβιστών χωρών του νότου, που παρατίθενται σε μια ανακοίνωση.
«Κανείς δεν ζητάει συγγνώμη»
Ο Ουάελ Αμπουλμάγκντ, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας της COP27, δήλωσε πως ήταν δύσκολο να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των λομπιστών, που εκπροσωπούν επίσης άλλους τομείς που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους, όπως το τσιμέντο, τα λιπάσματα ή ο χάλυβας.
Όμως οι εκδηλώσεις στο περιθώριο της COP –που οργανώνονται χωριστά από τις διαπραγματεύσεις– αναμένεται για παράδειγμα να δείξουν πώς οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, είπε.
Μια δυτική μεγάλη εταιρία εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έστειλε κάτω από πέντε αντιπροσώπους στην COP27 για να συμμετάσχουν σε δημόσιες συζητήσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου. Όχι όμως για να φιμώσει το λόμπινγκ για τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε η πηγή αυτή.
«Δεν ζητάει κανείς συγγνώμη για το ότι βρίσκεται εδώ», απάντησε από την πλευρά του ο Ομάρ Φαρούκ Ιμπραχίμ, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αφρικανών Παραγωγών Πετρελαίου (APPO), στους διαδρόμους της συνόδου.
«Αν κάποιος δεν βρίσκεται στο τραπέζι, θα είναι στο μενού. Άρα αν κάποιοι δεν είναι παρόντες εδώ, δεν θα ακουστούν και θα ληφθούν αποφάσεις αντίθετες με αυτό που πιστεύουμε πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον μας», είπε ο Νιγηριανός.
Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 που έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη βιομηχανική εποχή, στον 1,5 βαθμό Κελσίου αν είναι δυνατό, δεν περιλαμβάνει τις λέξεις “άνθρακας”, “πετρέλαιο”, “αέριο”, ούτε καν “ενέργεια από ορυκτά καύσιμα”.
Η πρώτη αναφορά σε αυτές τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας σε μια απόφαση που υπέγραψαν περίπου 200 χώρες στην COP26 της Γλασκώβης είχε χαιρετιστεί ως ιστορική, αν και στο τελικό κείμενο είχε μετριαστεί υπό την πίεση της Ινδίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.