THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση περιμένει τη μελέτη που έχει αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για το πόσες μονάδες καύσης απορριμμάτων απαιτούνται, καθώς και για τις περιοχές που πρέπει να χωροθετηθούν, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το μοντέλο χρηματοδότησης, όπως υποστήριξε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Ο κ. Γραφάκος, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση για τη διαχείριση απορριμμάτων, των A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative, είπε πως «δεν είναι στόχος μας να φτιάξουμε εμείς τις μονάδες». Όμως, στην περίπτωση που η αγορά δεν δείξει ενδιαφέρον, τότε «θα προχωρήσουμε τα έργα μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ)». Ο ίδιος είπε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αγορά.
Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είχε ενταχθεί πρόβλεψη για τέσσερις μονάδες καύσης ανά την Ελλάδα, αλλά πλέον όλα θα κριθούν από τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη. Η καύση θεωρείται από αρκετούς μονόδρομος ώστε να περιοριστούν τα απορρίμματα που οδεύουν προς ταφή σε χωματερές. Στόχος είναι να μη θάβεται ποσοστό άνω του 10% όπως επιβάλλουν και οι κοινοτικές οδηγίες.
Το θέμα επανήλθε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, καθώς στο πλαίσιο της διαβούλευσης για επιμέρους αλλαγές στο ΕΣΔΑ εντάχθηκε πρόβλεψη που δίνει τη δυνατότητα για ενεργειακή αξιοποίηση, όχι μόνο του υπολείμματος από τις μονάδες επεξεργασίας, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή την καύση των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται σήμερα στους πράσινους κάδους των δήμων.
Ορισμένοι φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), θεωρούν πως αυτή η πρόβλεψη πρέπει να αφαιρεθεί. Οπως υποστηρίζουν, «θα οδηγούσε σε de facto διαφορετική διαστασιολόγηση τέτοιων έργων, θα ήταν εις βάρος της ιεράρχησης αποβλήτων της ΕΕ, που δίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, ενώ και τεχνικά δεν θα ήταν συμβατή με την αναγκαιότητα ενεργειακής αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων/υπολειμμάτων».
Πάντως, τόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την επιχείρηση για σχέδιο λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα. Τελευταία, όμως, ακούγεται πως η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει και τη μετατροπή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αττική, ώστε να αξιοποιεί ως πρώτη ύλη απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας.
Σημειώνεται πως ειδικά στην Αττική, όπου το σχέδιο για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων προχωρεί με αργό ρυθμό, θεωρείται κρίσιμη η λειτουργία τουλάχιστον μιας μονάδας καύσης για τα υπολείμματα. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες επεξεργασίας είχαν προτείνει να ενταχθεί από την πρώτη στιγμή στο σχεδιασμό και η καύση, ώστε να γνωρίζουν πού θα διαθέσουν τα υπολείμματα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τώρα αναζητείται άλλη λύση.
Ο κ. Γραφάκος υποστήριξε χθες πως η καύση είναι πιο «πράσινη» λύση από την ταφή στη χωματερή της Φυλής (που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια…). Παρουσίασε την εμπειρία από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είπε, το 45% των απορριμμάτων που μπαίνουν προς επεξεργασία οδηγείται σήμερα σε ταφή. Ως εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέπονται σε SRF (υπολείμματα υψηλής θερμογόνου αξίας) και να αξιοποιείται ως πρώτη ύλη στη γειτονική μονάδα του Αμύνταιου Φλώριας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, που σήμερα χρησιμοποιεί SRF στις μονάδες της, πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις και να πληρώνεται «με τιμή κοντά στο μηδέν».