THEPOWERGAME
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις περιόρισαν κατά 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου στο εννεάμηνο του 2022, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφεται και ρεκόρ στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα εγκαίνια του Σταθμού Υποδοχής και Εφοδιασμού βυτιοφόρων οχημάτων με LNG στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθουσα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που μίλησε στην τελετή των εγκαινίων υπενθύμισε πως «η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης καθώς «το 25% των πλοίων μεταφοράς LNG παγκοσμίως ανήκει σε Έλληνες πλοιοκτήτες».
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθουσας καταρρίφθηκε ρεκόρ εισαγωγών LNG με 60 φορτία. Όπως είπε, το υγροποιημένο φυσικό αέριο αντιστοιχεί φέτος στο 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η ίδια είπε πως σε δύο εβδομάδες θα έχει γεμίσει με LNG η πρόσθετη πλωτή δεξαμενή που προστέθηκε στη Ρεβυθούσα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι φέτος αυξημένες κυρίως λόγω της στήριξης στην Βουλγαρία. Ταυτόχρονα η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει μείωση 15% σε σχέση με πέρυσι.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με επίκεντρο τη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης του φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ο Σταθμός Υποδοχής και Εφοδιασμού βυτιοφόρων κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ με το κόστος να προσεγγίζει τα επτά εκατ. ευρώ. Υποστηρίζει την εκφόρτωση βυτιοφόρων χωρητικότητας 50 κυβικών μέτρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε τελικούς καταναλωτές. Οι πρώτες βιομηχανίες που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν δεξαμενές LNG και συστήματα αεριοποίησης είναι η Χαρτοποιία Φθιώτιδας και η γαλακτοβιομηχανία Κολιός στο Κιλκίς. Το καύσιμο θα αξιοποιηθεί από την ΔΕΔΑ για τα δίκτυα που αναπτύσσει σε Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και αλλού.