THEPOWERGAME
Σε έναν κόσμο παγκόσμιας ζήτησης για προσιτές και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, οι διμερείς συνεργασίες είναι καθοριστικής σημασίας στην επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη και την επίλυση ενεργειακών ελλείψεων. Με την Ελλάδα και τον Καναδά να έχουν παράδοση στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο που διεξάγεται 17 και 18 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών.
Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου αποτελεί στόχο για την Ελλάδα να καταστεί ενεργειακό hub και σημαντικός «παίκτης» στον τομέα της ενέργειας, καθώς έχει τη δυναμική και βρίσκεται σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και ως ένα σταυροδρόμι τεσσάρων ηπείρων. «Το όραμα για την πράσινη μετάβαση παρέμεινε ενεργό και καθώς δεν παρεκκλίναμε από τις πολιτικές μας, σήμερα τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους» τόνισε και πρόσθεσε πως ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχέραινε την κατάσταση, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Συγχρόνως, επεσήμανε ότι το 2019 η Ελλάδα υιοθέτησε μια φιλόδοξη ατζέντα ενεργειακής μετάβασης, για την οποία ωστόσο απαιτείται και η ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Η κα Σδούκου σημείωσε ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι μεν δύσκολος, αλλά η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα. Η κρίση αυτή ωστόσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτούργησαν αφυπνιστικά, ενώ, όπως επεσήμανε, οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκαν. Ωστόσο, ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, αλλά η ανάγκη για πράσινη ενεργειακή μετάβαση έγινε ακόμη πιο επιτακτική, όπως και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραγιανόπουλος, CEO Neo Performance Materials τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει δύο πλευρές: αφενός τη δημιουργία ενέργειας και αφετέρου ότι η χρήση της πρέπει να είναι πιο έξυπνη και δραστική, κάτι στο οποίο θα συμβάλουν οι νέες τεχνολογίες. Τόνισε επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι με δυνατά μυαλά και μόρφωση και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο πώς οι ξένες εταιρείες και οι Καναδικές εν προκειμένω, θα επενδύσουν και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία και δημιουργεί πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Όπως επεσήμανε εξάλλου η Kathrine Farris, ιδρύτρια και CEO, Vital Energy Inc, η Ελλάδα έχει απίστευτη δυναμική και έχει αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης.