THEPOWERGAME
Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στο φυσικό αέριο και να αποτρέψει ακραίες εκτοξεύσεις τιμών στις συναλλαγές της αγοράς παραγώγων για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Ο μηχανισμός που σχεδίασει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέεται με τον δείκτη TTF που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ αφού η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και το μερίδιο φυσικού αερίου από τη Μόσχα μειώθηκε από 40% σε περίπου 7%.
«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.
Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό ενδοημερήσιου ανώτατου ορίου τιμών για να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια στις αγορές παραγώγων ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αιχμές και βοηθώντας τες να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.
Σε 4 άξονες το σχέδιο της Κομισιόν
Το σχέδιο της Κομισιόν εκτείνεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου μια πλατφόρμα δηλαδή που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται σε ευρωπαϊκή βάση φυσικό αέριο.
Ο δεύτερος άξονας αφορά ένα μηχανισμό αλληλεγγύης. Αν υπάρξει ένα κράτος μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεμείνει δηλαδή από φυσικό αέριο τον χειμώνα θα προμηθευτεί από κάποιο άλλο με ένα δίκαιο αντίτιμο.
Ο τρίτος άξονας αφορά τη μείωση της ζητησης του φυσικού αερίου. Υπαρχει μια πρωση απόφαση για μειωση της καταναλωσης 15% φέτος τον χειμώνα.Η Κομισιόν συζητά ότι θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα καθιστούσε υποχρεωτικό το πλαφόν
Ως ύστατο μέτρο η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, μέτρο το οποίο ζητά η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 τουλαχιστον χώρες που θα έχει χρονικό ορίζοντας της τάξης των τριών μηνών.
Το προσχέδιο αυτό ενδέχεται να αλλάξει πριν από την έγκριση των νέων προτάσεων της Κομισιόν, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Το νέο πακέτο μέτρων που θα προτείνει η Επιτροπή θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.