THEPOWERGAME
Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει τις ροές μέσω του αγωγού ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία μέχρι την ανώτερη τεχνική δυνατότητα των 110.000 θερμικών μεγαβατορών (MWht) ημερησίως και μέσω Τουρκίας από τους Κήπους στις 48.000 MWht ημερησίως και να καλύψει το κενό. Πάντα στη θεωρία, γιατί στην πράξη οι ροές από εναλλακτικές πηγές δεν μπορούν να αυξηθούν τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα, η χώρα μας θα μπορούσε να καλύψει το κενό. Δεν θα μπορούσε, όμως να καλύψει και τις ανάγκες της Βουλγαρίας.
Λόγω της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, αναμένεται ότι εξαγωγές κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα είναι σταθερά στο μέγιστο της τεχνικής δυναμικότητας, δηλαδή 65.000 MWht ημερησίως. Συνεπώς σε περίπτωση κρίσης το ελληνικό σύστημα θα πιεστεί, θα δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας, και γι’ αυτό το λόγο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί προβλέπει σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων και η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ώστε να λειτουργούν με ντίζελ, η αύξηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω Ρεβυθούσας, κ.α.
Κάπως έτσι περιέγραψε την κατάσταση ο β’ αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δημήτρης Φούρλαρης σε χθεσινή εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας στην οποία ήταν ομιλητής. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2021 ήταν περίπου 70 TWht, δηλαδή κατά μέσο όρο 190.000 MWht την ημέρα. Όμως η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη τους χειμερινούς μήνες, οπότε και εκτιμάται σε 270.000 – 350.000 ΜWht ημερησίως κατά τη διάρκεια μιας κρύας περιόδου. Συγκεκριμένα απαιτούνται 180.000 – 220.000 MWht για ηλεκτροπαραγωγή και 90.000 – 130.000 MWht για λοιπούς καταναλωτές (Βιομηχανία και Οικιακοί), ενώ ταυτόχρονα, γίνονται εξαγωγές προς τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Φούρλαρη, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι φυσικές παραδόσεις LNG στη Ρεβυθούσα έχουν αυξηθεί κατά 63% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα, έφτασαν τις 24,89 δισ. κιλοβατώρες από 15,3 δισ. κιλοβατόρες πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 154%, καταγράφηκε τον Αύγουστο (σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Τον Αύγουστο έδεσαν στη Ρεβυθούσα οκτώ πλοία μεταφοράς LNG από μόλις 3 τον Αύγουστο του 2021. Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου έδεσαν 54 πλοία από 22 πέρυσι.
Τα μέτρα
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε και στο σχέδιο προληπτικής δράσης που έχει εκπονηθεί το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης Ρεβυθούσας, την προσθήκη πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, την θέσπιση υποχρέωσης για τη διατήρηση αποθέματος ΦΑ σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης φα στους κατόχους άδειας προμήθειας σε τελικούς πελάτες οι οποίοι διέθεταν σύμβαση προμήθειας (μακροχρόνια ή βραχυχρόνια) με ανάντι προμηθευτή φυσικού αερίου την τελευταία 5ετία (εμπορική αποθήκευση) και είναι Χρήστες του ΕΣΦΑ, τη διατήρηση Στρατηγικού Αποθέματος φυσικού αερίου.
Περιλαμβάνει, επίσης, την αύξηση αποθεμάτων εναλλακτικού καυσίμου (diesel) σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου, μηχανισμός για την κατά προτεραιότητα λειτουργία των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο στην αγορά του ηλεκτρισμού σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου «Επιπέδου 3 Έκτακτης Ανάγκης», εισαγωγή διατάξεων για την συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατά προτεραιότητα παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες «Σημαντικές» Βιομηχανίες και ανάπτυξη εξειδικευμένου προϊόντος της αγοράς εξισορρόπησης για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.