THEPOWERGAME
Τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης τον φετινό χειμώνα επισημαίνει σε νέα της έκθεση η DBRS Morningstar. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση των εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου, η αναπλήρωση των αποθηκών αερίου και η μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο, θα συμβάλλουν έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δελτίου τον χειμώνα που έρχεται. Παρόλα αυτά, ο βασικός κίνδυνος στο outlook είναι η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και στην ανάγκη επιβολής δελτίου στην κατανάλωση. Για να φτάσουμε εκεί, σημειώνει η DBRS, θα πρέπει να υπάρξουν νέα προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου ή να αποδειχθεί δριμύτερος του αναμενόμενου ο χειμώνας.
Άλλοι κίνδυνοι που υφίστανται, σύμφωνα πάντα με την DBRS, είναι η περαιτέρω επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, που επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και παγκοσμίως, καθώς και η επιμονή του πληθωρισμού.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η DBRS εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει σημαντικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αντανακλώντας επίσης μία σειρά παραγόντων όπως η εξασθένηση της καταναλωτικής δαπάνης. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί, υποχωρώντας κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του από τον περασμένο Ιούλιο. Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει αισθητά, καταγράφοντας χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από την πανδημία. Σε κάποιες μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Εσθονία, η Σλοβενία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εξασθενήσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι συνθήκες και στην αγορά εργασίας αναμένεται να επιδεινωθούν αν και ξεκινούν από πολύ ισχυρό επίπεδο.
Παράλληλα, ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου επηρεάζουν ήδη τη βιομηχανική παραγωγή. Τρίτον, ο κλάδος των υπηρεσιών δεν αναμένεται να εμφανίσει τις ίδιες ισχυρές επιδόσεις με το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως υποδεικνύει ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες, ο οποίος ενώ παραμένει θετικός έχει αρχίσει να υποχωρεί. Και τέταρτον, η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να εξασθενήσει καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και αυτό επηρεάζει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης.
Αντανακλώντας την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η ΕΚΤ προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2023 αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπει ύφεση. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,1% το 2022, στο 0,9% το 2023 και στο 1,9% το 2024. Τέλος, η DBRS τονίζει ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να ελαφρύνουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μόνο μερικώς.