THEPOWERGAME
Σχετική υστέρηση παρουσιάζουν οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως είναι αυξημένης κρισιμότητας κατά την περίοδο που διανύουμε. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που επικεντρώνεται στη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στο Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο το 15% των πράσινων επενδύσεων που προωθούν οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε σχετικά ώριμο στάδιο.
Το 50% παραμένει σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού και το 35% σε στάδιο προετοιμασίας. Η υστέρηση αποδίδεται εν μέρει στην «αυξημένη πολυπλοκότητα των πράσινων επενδύσεων (π.χ. διαθεσιμότητα υποδομών δικτύου για εγκατάσταση net metering)». Επιπλέον, ανασταλτικά στη δημιουργία νέων πράσινων εγκαταστάσεων λειτουργεί και το αυξημένο κόστος κατασκευών (+12% έναντι του 2021).
Αντίθετα αυξημένο ποσοστό ωριμότητας έχουν οι επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε καινοτομία και ψηφιακές τεχνολογίες με το 26% και το 19% των επενδυτικών σχεδίων, αντίστοιχα, να βρίσκονται σε σχετικά ώριμο στάδιο, σύμφωνα με την έρευνα.
Σε σχέση με το μίγμα χρηματοδότησης που επιλέγουν οι ΜμΕ για τις πράσινες επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2% υλοποιούνται με δανεισμό, το 40% με επιδότηση και το 58% με ένα συνδυασμό επιδότησης και δανεισμού. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, «σε επενδύσεις που στοχεύουν σε δημιουργία συνεργασιών, πράσινη ανάπτυξη ή αύξηση μεγέθους, η πλειοψηφία επιθυμεί να συνδυάσει το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης με κάποια επιδότηση (60% των ΜμΕ κατά μέσο όρο).
Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα (40% των ΜμΕ κατά μέσο όρο) στις κατηγορίες εξωστρέφειας, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου υπάρχουν συγκριτικά περισσότερες επιλογές προγραμμάτων επιδοτήσεων (π.χ. πρόγραμμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ»)».
Οι επενδύσεις ανά κλάδο
Από την εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας προκύπτει πως τα επενδυτικά σχέδια που προωθούν οι ελληνικές ΜμΕ, με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, φτάνουν τα 14,3 δισ. ευρώ, με σχέδια 7,8 δισ. να βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, 2,8 δισ. σε στάδιο προετοιμασίας και 3,7 δισ. να είναι έτοιμα προς κατάθεση.
Επενδυτικά σχέδια 3,9 δισ. προωθούν οι ΜμΕ από τον κλάδο των υπηρεσιών, 3,8 δισ. από τον κλάδο των κατασκευών, 3,3 δισ. από το εμπόριο και 3,3 δισ. από τη βιομηχανία. Το μεγαλύτερο ποσοστό ώριμων σχεδίων, που είναι έτοιμα προς κατάθεση, εντοπίζεται στον τομέα των υπηρεσιών (8%) και ακολουθεί ο τομέας της βιομηχανίας (7%).
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας συνδέεται με τη μεγάλη αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που επιδιώκεται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Στη βιομηχανία τα επενδυτικά σχέδια, σε διάφορα στάδια προετοιμασίας, φτάνουν τα 3,3 δισ. από 1,7 δισ. στο προηγούμενο εξάμηνο, στις υπηρεσίες στα 5,3 δισ. από 3,9 δισ. και στις κατασκευές τα 3,8 δισ. από 1,1 δισ.
Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας του εμπορίου με σημαντική μείωση των επενδυτικών σχεδίων που προγραμματίζει έναντι του προηγούμενου εξαμήνου στα 3,3 δισ. από 6,1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.