THEPOWERGAME
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια κλειστής πρωινής συνάντησης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία περιλαμβάνει:
1) Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,
2) Επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας,
3) Επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία, δεδομένου ότι ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων υιοθετείται από την Ευρώπη και γίνεται Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει ήδη 2,6 δισ. ευρώ από τις 7 Ιουλίου 2022.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα το οποίο γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα, 15 κράτη μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών, να προχωρήσουμε όλοι μαζί».
Προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί το πλαφόν
Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και η καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης των υπουργών, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο υπουργός Ενέργειας της προεδρεύουσας Τσεχίας, με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
⚡️#TTE Energy | 🔴 Press conference with Minister @JozefSikela & Commissioner @KadriSimson.
———
⚡️#TTE Energetika | 🔴 Tisková konference ministra @JozefSikela & komisařky @KadriSimson. https://t.co/kYFYO6cdvY— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) September 30, 2022
Η κα Σίμσον ανέφερε ότι η πρόταση που έχει γίνει από 15 χώρες – μέλη της ΕΕ για την επιβολή γενικού πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι δικαιολογημένη, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται αρκετές προϋποθέσεις πριν εφαρμοστεί.
Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να τεθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος.
Θέση της Κομισιόν, είπε, παραμένει ότι ένα γενικό πλαφόν στις τιμές χονδρικής πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερες μειώσεις της κατανάλωσης, κάτι στο οποίο δεν συμφωνούν όλες οι χώρες. Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχισθεί αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι δυνατή μία συμφωνία για το επίμαχο αυτό θέμα.
Αποκάλυψε επίσης ότι η Κομισιόν διαπραγματεύεται χαμηλότερες τιμές προμήθειας αερίου με άλλες χώρες που εφοδιάζουν την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σικέλα είπε ότι «η δουλειά πρέπει να συνεχισθεί» και ότι δεν πρέπει να διαψευσθούν οι υψηλές προσδοκίες των πολιτών. Δήλωσε επίσης «έτοιμος» να συγκαλέσει όσα έκτακτα συμβούλια χρειασθούν για να βρεθούν λύσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.