THEPOWERGAME
Δύο νέα προγράμματα, ένα για την αντικατάσταση συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, κ.α.) σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα με την προδημοσίευση των σχετικών οδηγών. Έτσι υποστήριξε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κώστας Σκρέκας, σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).
Το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» θα αφορά ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και κάποιες βιομηχανίες, είπε ο κ. Σκρέκας. Προωθείται επίσης και το πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών. Περίπου 250.000 εγκαταστάσεις με το 40% να απευθύνεται σε νοικοκυριά, 30% σε επιχειρήσεις και 30% σε αγρότες. Για την εγκατάσταση σε πολυκατοικίες θα υπάρχει πρόβλεψη να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη τη στέγη και να το συμψηφίζουν με την κατανάλωση κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς να απαιτείται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί, όπως είπε ο ΥΠΕΝ, και νομοθετική ρύθμιση για τον εικονικό συμψηφισμό που θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά σε περιοχές μακριά από την εγκατάστασή τους και να συμψηφίζουν την παραγωγή του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωση που έχουν. Ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός θα αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες. Έτσι π.χ. θα μπορεί μια εταιρεία με εγκαταστάσεις στην Αθήνα να κατασκευάζει φωτοβολταϊκό στην Ορεστιάδα και να συμψηφίζει την παραγωγή του με την κατανάλωση που έχει.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας θα αυξηθεί σε 20% από το 7% – 8% που ήταν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο ελληνικός λιγνίτης δεν μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος. Η λύση, εξήγησε, έρχεται από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπενθύμισε πως μέσω των νέων μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 4,5 GW που θα ενταχθούν στο σύστημα την περίοδο 2019 – 2022 η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την επόμενη χρονιά περί τα 2 δισ. και πλέον που θα πλήρωνε για εισαγωγές φυσικού αερίου.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως από τις 1,36 εκατ. επαγγελματικές παροχές η κυβέρνηση καλύπτει το 80% της αύξησης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις 1,3 εκατ. παροχές. Για το μοντέλο εφαρμογής πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός υποστήριξε πως «κάθε ημέρα ανακτούμε το 40% – 50% του τζίρου της αγοράς, τα φορολογούμε στην πηγή. Το χρηματιστήριο ενέργειας μεταφέρει τα ποσά απευθείας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα γίνει με υφεσιακά μέτρα, όπως η μείωση της αναγκαίας κατανάλωσης από τις επιχειρήσεις, αλλά με περιορισμό της σπατάλης, είπε ο κ. Σκρέκας. Επανάλαβε πως θα προχωρήσει η υιοθέτηση μηχανισμού αποζημιώσεων για μείωση της κατανάλωση στις ώρες αιχμής με βάση και τις κοινοτικές επιδιώξεις. Όσο για το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, είπε πως θα φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ με στόχο όχι μόνο την αγορά νέου εξοπλισμού αλλά και την αντικατάσταση παλαιότερου.