THEPOWERGAME
Ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των προμηθευτών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναλαμβάνει να παρουσιάσει εντός δύο εβδομάδων νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». Στόχος της πρότασης, που θα βασιστεί σε μοντέλο που προτείνει η ΡΑΕ, είναι να περιοριστεί το φαινόμενο αξιοποίησης κενών στο θεσμικό πλαίσιο από επιτήδειους που μεταπηδούν από προμηθευτή σε προμηθευτή αφήνοντας πίσω σημαντικές οφειλές. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια είχαν ξεκαθαρίσει στο υπουργείο πως αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο για έξι – επτά μήνες, τότε θα βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η απόφαση για τη σύσταση της ομάδας εργασίας για αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας ελήφθη στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, της γενικής γραμματέας του υπουργού Αλ. Σδούκου και προμηθευτών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο τραπέζι βρίσκονται πλέον και οι αλλαγές στην Καθολική Υπηρεσία η οποία θεσμοθετήθηκε προκειμένου να στηρίζονται νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ώστε να μη διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι προμηθευτές, «έχει μετατραπεί σε Καθολική Αυθαιρεσία» καθώς αξιοποιείται από επιτήδειους οι οποίοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς και ταυτόχρονα δεν απειλούνται με διακοπές ηλεκτροδότησης.
Τι προτείνει η ΡΑΕ
Πυρήνας της πρότασης της ΡΑΕ είναι να παρέχεται μεν η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή (όπως προβλέπει και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης) αλλά ταυτόχρονα και οι προμηθευτές να έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης των οφειλών στην περίπτωση στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι τελευταίοι πηγαίνουν δηλαδή σε έναν προμηθευτή, δεν πληρώνουν το λογαριασμό και μεταπηδούν σε άλλον, δεν πληρώνουν ούτε αυτόν και πάνε σε τρίτο, κ.ο.κ.
Όπως έχει γράψει το powergame.gr, η ΡΑΕ προτείνει την εφαρμογή ενός άλλου «εργαλείου» μέσω του οποίου θα «σημαδεύονται με κόκκινο» από τον ΔΕΔΔΗΕ οι πελάτες λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια που οφείλουν ποσά σε προμηθευτή, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή αν ο πελάτης δεν προχωρήσει στην εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών μετά και την παρέλευση της δεύτερης προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού, τότε ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της παροχής.
Όταν ο προμηθευτής ζητήσει τη διακοπή σύνδεσης ενός πελάτη, που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να τις ρυθμίζει, τότε αυτός ο πελάτες «σημαδεύεται με κόκκινο» στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να αλλάξει τη σήμανση σε «πράσινη» στην περίπτωση που ο πελάτης εξοφλήσει τις οφειλές ή τις διακανονίσει. Μόνο οι πελάτες με «πράσινη» σήμανση θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή σύμφωνα με την ίδια πρόταση.
Η ΡΑΕ προτείνει, για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών που έχουν ήδη αλλάξει προμηθευτή, αφού ο τελευταίος κατήγγειλε τη σύμβαση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, να υπάρχει δυνατότητα της εταιρείας για κατάθεση αιτήματος διακοπής σύνδεσης αν οφείλονται δύο συνεχόμενοι λογαριασμοί. Παρέμβαση ζητούν οι εταιρείες και για τα φαινόμενα κατάχρησης της Καθολικής Υπηρεσίας που θεσμοθετήθηκε για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.