THEPOWERGAME
Την ώρα που η Ευρώπη αποτελεί έρμαιο της ενεργειακής κρίσης, τα κράτη- μέλη συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους ώστε να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, καθώς η ροή φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά. Σημειώνεται πως μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι κάτω από το 20% των επιπέδων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η αντίδραση της Ουκρανίας και η ανάκτηση εδαφών μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να μειώσει ακόμη περισσότερο τις προμήθειες σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στους Ευρωπαίους αντιπάλους της.
Αυτό σύμφωνα με την έκθεση της UBS έχει οδηγήσει στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στις επενδύσεις. Ειδικότερα, η Γερμανία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της μια πέμπτη Πλωτή Μονάδα Επαναεριοποίησης —που της επιτρέπει να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Σημειώνεται πως η γερμανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε πρόσφατα για απότομη αύξηση στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο ΔΟΕ προβλέπει ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022. Παρ’όλα αυτά, βλέπουμε -σύμφωνα με την έκθεση- μια περαιτέρω αύξηση και των δαπανών για βιώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ παρήγαγε ρεκόρ ηλιακής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, η ηλιακή παραγωγή έφτασε τις 99,4 τεραβατώρες στην ΕΕ από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αύξηση 28% από πέρυσι που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με το think tank Ember, αυτή η ενέργεια θα κόστιζε 29 δισεκατομμύρια ευρώ αν είχε παραχθεί από μονάδες καύσης φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι προγραμματιστές κατασκευάζουν νέα ηλιακά πάρκα σε όλη την Ευρώπη με ρυθμό που πιθανότατα σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν θα σπάει τα ρεκόρ κάθε καλοκαίρι για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.
Σημειώνεται πως οι παγκόσμιες δαπάνες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας θα αυξηθούν κατά πολύ στο μέλλον. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 250 γιγαβάτ φέτος και στη συνέχεια να αυξηθούν έως και 30% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Shanghaibased JinkoSolar Holding, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μονάδων στον κόσμο. Το ηλιακό πολυπυρίτιο -ο ημιαγωγός από τον οποίο κατασκευάζονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ- αναπτύσσεται ακόμη πιο γρήγορα. Σύμφωνα με το Bloomberg NEF, η υπάρχουσα και προγραμματισμένη παραγωγική ικανότητα θα ανέλθει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2025, αρκετά για την κατασκευή 940 γιγαβάτ τέτοιων πάνελ κάθε χρόνο. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο κόσμος έχει κατασκευάσει 971 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά πάνελ. Εκτός των άλλων, η ενασχόληση με την καθαρή ενέργεια έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παγκόσμια απασχόληση στον ενεργειακό τομέα έχει αυξηθεί πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Στην πραγματικότητα, η καθαρή ενέργεια ξεπέρασε το όριο του 50% για το μερίδιό της στη συνολική ενεργειακή απασχόληση, με σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων να συμμετέχουν στην κατασκευή νέων έργων και στην κατασκευή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, σημείωσε μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην απασχόληση στην αρχή της πανδημίας και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.
Επομένως, η UBS καταλήγει πως η ενεργειακή ασφάλεια θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων ενώ σύντομα θα δούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως, η καθαρή ενέργεια, η ενεργειακή απόδοση, η μείωση του άνθρακα και η πράσινη τεχνολογία.