THEPOWERGAME
Στη συμπαράσταση των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια της και την αναγκαιότητα για την μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα ενεργειακών πόρων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Λόχμαν.
Τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής στην ενεργειακή τροφοδοσία της Γηραιάς Ηπείρου, ο κ. Λόχμαν είπε στο πλαίσιο του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr πως κρίσιμο ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο διαδραματίζει η εξασφάλιση πόρων από διαφορετικούς προμηθευτές, η περιφερειακή διασύνδεση χωρών για να μπορούν να εμπορεύονται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αλλά και ηλεκτρική ενέργεια. Οι τερματικοί σταθμοί στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Κροατία εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό. «Δεν μπορεί να αγνοηθεί, αντίθετα, ο ρόλος που παίζει ο αγωγός TurkStream στην αύξηση της εξάρτησης της περιοχής και γενικότερα της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο», σχολίασε η κα. Λόχμαν.
«Οι ΗΠΑ πάντα ενθάρρυναν, ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων μέσα από την αξιοποίηση διαφορετικών κατηγοριών και πόρων, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής πολιτικής», σχολίασε η κα. Λόχμαν, εννοώντας «την πυρηνική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές και σε ορισμένες περιπτώσεις το υγροποιημένο φυσικό αέριο». Οι ΗΠΑ εστιάζουν, επίσης, στη σημασία της ανταγωνιστικότητας και της διαφάνειας των αγορών ενέργειας, με απώτερο στόχο τις βιώσιμες πηγές και την απανθρακοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Ο απρόκλητος πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, η χειραγώγηση των αγορών ενέργειας και οι πληροφορίες για φρικαλέες βιαιότητες καταδεικνύουν την ανάγκη των χωρών της περιοχής και άλλων να μειώσουν την εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας», τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ η ενεργειακή ανεξαρτησία και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επάρκεια της Ευρώπης. «Έτσι η Ρωσία ή άλλες χώρες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ορυκτά καύσιμα ως όπλο ή μέσο πολιτικής επιρροής» είπε η κα. Λόχμαν.
Η κα. Λόχμαν αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να γίνει αυτός ο νέος προσανατολισμός των προμηθειών ενέργειας, αλλά πρωτοβουλίες όπως η «RePower EU» κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. «Η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα. Θα χρειαστούν χρόνια για να απεγκλωβιστεί πλήρως η νοτιοανατολική Ευρώπη από αυτά», επεσήμανε η ίδια. Υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με παράγοντες των αγορών και άλλες περιοχές προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.
Ναι μεν οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ε.Ε, πλην όμως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με μακροπρόθεσμο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής, ηλιακής, γεωθερμικής και αιολικής ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε η κα. Λόχμαν, το LNG βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση, ικανοποιώντας τις άμεσες ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, ενώ μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας με υδρογόνο.