THEPOWERGAME
Αντιμέτωπες με μια αυξανόμενη ζήτηση από την Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πασχίζουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τον χειμώνα και έπειτα. Δεδομένου πως οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις τιμές να έχουν πενταπλασιαστεί από πέρυσι, οι χώρες-μέλη αναζητούν εναλλακτικές για την τροφοδοσία των οικονομιών τους.
Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προμηθεύονταν σταθερά φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή. Πέρσι ήταν η 2η και 3η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές LNG μετά την Κίνα, η οποία έχει κινητοποιηθεί για τη διασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών από πέρσι το φθινόπωρο όταν τα αποθέματά της ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.
Κίνα: Μια υπερδύναμη με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες
Παράγοντες των αγορών μαρτυρούν πως πια η Κίνα προτιμά μακροπρόθεσμα συμβόλαια που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τη δεκαετία. Ναι μεν τα συμβόλαια στην αγορά spot αντιπροσώπευαν το 39% των περσινών εισαγωγών LNG, πλην όμως κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν ταυτόχρονα 23 μακροπρόθεσμα συμβόλαια με συνολική ποσότητα 27 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Japan Oil, Gas and Metals National Corp. Οι περισσότερες παραγγελίες έγιναν από κρατικούς ενεργειακούς ομίλους της Κίνας. Αναφερόμαστε στην China National Petroleum Corp., την CNOOC και την China Petrochemical, γνωστή ως Sinopec.
Συγκρατημένη ακόμη η άνοδος των τιμών στην αγορά LNG
Αυτή η κινητικότητα στην αγορά LNG δεν καθρεπτίζεται ακόμα εξ ολοκλήρου σε υψηλότερες τιμές, σχολιάζουν παράγοντες του ενεργειακού κλάδου στους Financial Times. Στην προθεσμιακή αγορά LNG των ΗΠΑ, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά στα 8 δολάρια ανά MMBtu (ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) την Παρασκευή από τα 9 δολάρια στα τέλη Ιουλίου. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 41 δισ. κυβικά μέτρα (bcf) την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αντί των 29 bcf που είχαν προβλεφθεί.
Οι ασιατικές χώρες έχουν μεγάλο ζήτημα με την ενεργειακή τους ασφάλεια. «Υπάρχει, όμως, βαθιά ανησυχία για το τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» σχολιάζει ο Τόμπι Κόμπσον, υψηλό στέλεχος στην εταιρεία διαπραγμάτευσης Trident LNG, σ’ ότι αφορά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Απευθυνόμενος στη βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζει πως ο ανταγωνισμός για LNG ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία θα ενταθεί σε βάθος χρόνου.
Η Κίνα και η επιλογή ρωσικού LNG
Η Κίνα, όμως, έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών λόγω της ουδέτερης στάσης που έχει υιοθετήσει απέναντι στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας. Αν και βασικοί προμηθευτές της υπ’ αριθμόν 2 οικονομίας του κόσμου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Κατάρ, η εγγύτητα του Πεκίνου με τη Μόσχα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας. Αντίθετα, οι σχέσεις Ρωσίας και Ιαπωνίας έχουν ψυχρανθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο το Τόκιο έχει καταδικάσει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη της ομάδας G7.
Ιαπωνία: Αβεβαιότητα για τις προμήθειες LNG από τη Ρωσία
Οι απώλειες των Mitsui & Co. και Mitsubishi Corp. από την κοινοπραξία Sakhalin Energy Investment, όπου οι δυο εταιρείες είχαν μερίδιο 22,5%, έχουν πυροδοτήσει μια αβεβαιότητα για τις μελλοντικές προμήθειες LNG στην Ιαπωνία από τη Ρωσία. Τέλη Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για να περάσουν όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment σε νέα εταιρική οντότητα. Αφενός η λογιστική απομείωση των επενδύσεων από το έργο Sakhalin-2 που οδήγησαν τις Mitsui και Mitsubishi σε πλήγμα 1,7 δισ. δολαρίων. Αφετέρου υπάρχει μια ασάφεια για τις ιαπωνικές εισαγωγές LNG από τη Ρωσία σε βάθος χρόνου. Η Ρωσία αντιπροσώπευε πέρσι το 8,8% των εισαγωγών LNG στην Ιαπωνία και το μέγιστο προέρχεται από τα κοιτάσματα του Sakhalin-2.
Από την πλευρά της, η Ρωσία φαίνεται πως προτίθεται να τιμήσει τις τρέχουσες συμβάσεις LNG με την Ιαπωνία. Τι έπεται, όμως, στο μέλλον; Γι΄ αυτό και το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας διευκρίνισε αρχές Αυγούστου στις ΗΠΑ πως το Τόκιο επιθυμεί να διατηρήσει μερίδιο στο έργο προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον βασικό στόχο της Ασίας και της Ευρώπης
Σε αυτή τη φάση, βασικός στόχος της Ασίας και της Ευρώπης είναι η αμερικανική αγορά LNG σε έναν κόσμο που οι ισορροπίες αλλάζουν ραγδαία. Η Ιαπωνία μαζί με την Νότια Κορέα θα πρέπει να δελεάσουν τις εταιρείες διαπραγμάτευσης LNG, οι οποίες προσελκύονται από το υψηλότερο αντίτιμο που προσφέρει η Ευρώπη.
Η Ασία ήταν ο βασικός προορισμός των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ το 2020 και το 2021 όσο η Ευρώπη προμηθεύονταν φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Το 2022, το τοπίο άλλαξε άρδην.
Το 74% των φορτίων LNG από τις ΗΠΑ κινήθηκε με προορισμό την Ευρώπη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν πως θα βοηθήσουν την Ευρώπη στην ανεξαρτητοποίηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την ενέργεια να καταλαμβάνει υψηλή θέση στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων.