THEPOWERGAME
Έσπασαν το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα των Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, στην προσπάθεια της Κομισιόν να πετύχει αύριο Τρίτη μία θετική ψήφο από 15 κράτη-μέλη, με πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από το 65%, στο σχέδιό της για εξοικονόμηση φυσικού αερίου κατά 15% σε όλες τις χώρες. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας, τα πράγματα είναι οριακά και μάλλον η πλάστιγγα γέρνει προς το «Ναι», με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μπλοκ των χωρών που δεν συμφωνούν με την επιβολή της μείωσης, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Για την Ελλάδα που διοχετεύει το 70% του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, μία τέτοια μείωση ενδεχομένως να αυξήσει τους κινδύνους διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ενώ σε άλλες χώρες αυτό το ποσοστό καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια, δίνοντας εντελώς άλλα περιθώρια χειρισμών. Οι χώρες του Νότου τονίζουν, επίσης, ότι μία τέτοια εξοικονόμηση δεν θα έχει καμία σημασία για τον όγκο του αερίου που θα μπει στις αποθήκες των βόρειων χωρών, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και το μόνο που θα βοηθήσει θα είναι στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών, κάτι που είναι δευτερεύων στόχος.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις του Νότου δεν χάνουν την ευκαιρία να πάρουν το αίμα τους πίσω, ιδίως από τη Γερμανία, η οποία κατά την κρίση του χρέους των PIGS τους κουνούσε το δάχτυλο σε χώρες που, κατά το Βερολίνο, ζούσαν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Χαρακτηριστική ήταν η Ισπανίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, που τόνισε ότι «εμείς, από ενεργειακής άποψης, δεν ζούμε πάνω από τα αποθέματά μας».
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Κομισιόν παρασύρθηκε από τους φόβους της Γερμανίας και έκανε λάθος στην εκτίμησή της ότι ο Πούτιν θα έκλεινε εντελώς το φυσικό αέριο. Είναι πολλοί εκείνοι που τονίζουν ότι η διακοπή της ροής στον NordStream1 θα αφαιρούσε από τη Ρωσία «τη δυνατότητα να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα στην ΕΕ» (Άρθρο του Μιχάλη Μαθιουδάκη στα Νέα). Επιπλέον όπως τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, «ο Πούτιν κατά βάση πουλάει πετρέλαιο. Το αέριο είναι πολύ μικρότερο κομμάτι των εσόδων του. Εάν υπάρξει παγκόσμια ύφεση και πέσει ας πούμε το πετρέλαιο στα 40 δολάρια, και ταυτόχρονα έχει κόψει το αέριο, μετά δεν θα έχει να πληρώσει όχι τους στρατιώτες, ούτε τους δασκάλους». Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δυστυχώς η παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών, όπως τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο CNBC.
Επιπλέον, μία μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, μπορεί μεν με την πρώτη ματιά να μην έχει σημασία στα δημοσιονομικά των χωρών (γι’ αυτό άλλωστε το θέμα δεν έχει απασχολήσει τους Υπουργούς Οικονομικών) ειδικά για τη χώρα μας όμως αν επηρεάσει επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ή την ηλεκτροδότηση τους, τότε ενδέχεται να υπάρξει μείωση του ΑΕΠ. Έτσι λοιπόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ταχεία ενεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων. Για την ώρα ήδη τέσσερις έχουν τεθεί σε λειτουργία, ενώ και η Πτολεμαϊδα κατά τον Οκτώβριο θα έχει ξεκινήσει την δοκιμαστική της λειτουργία, η οποία πάντως αναμένεται να φτάσει άμεσα στο 100% της παραγωγικότητάς της.