THEPOWERGAME
Επείγουσες διαδικασίες για τη διασφάλιση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού προβλέπει το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση απόψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι υπόχρεοι τήρησης των αποθεμάτων θα πρέπει σε διάστημα 20 ημερών από την έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την αποθήκευση αερίου, συνολικής ποσότητας ίσης με 1,14 τεραβατώρες. Η ΡΑΕ προτείνει δύο εναλλακτικές ως προς την ανάθεση της υποχρέωσης αποθήκευσης: είτε στους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, είτε στον ΔΕΣΦΑ.
Το ελληνικό σύστημα συνδέεται με το ιταλικό μέσω του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος δεν έχει δυνατότητα φυσικής αντίστροφης ροής. Συνεπώς οι ποσότητες που πιθανώς θα χρειαστούν και θα είναι αποθηκευμένες στην Ιταλία θα εξασφαλιστούν με την μέθοδο της εικονικής αντίστροφης ροής (ουσιαστικά με «παρακράτηση» ποσοτήτων αερίου που προορίζονταν για την ιταλική αγορά).
Το σχέδιο της ΡΑΕ προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση κρίσης εφοδιασμού, ορισμένα από τα οποία όπως η επαύξηση της δυναμικότητας του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα έχουν ήδη υλοποιηθεί. Τα κυριότερα άλλα μέτρα είναι επίσης γνωστά, όπως η λειτουργία των μονάδων διπλού καυσίμου με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στην κατανάλωση κ.α.
Σε περίπτωση εξάλλου κρίσης εφοδιασμού ορίζεται ότι θα διασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών καθώς και των εξής φορέων: νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια, πρατήρια καυσίμων για μέσα μαζικής μεταφοράς και απορριμματοφόρα, κτίρια του Δημοσίου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης. Προβλέπεται επίσης κατά προτεραιότητα τροφοδοσία κρίσιμων βιομηχανικών εγκαταστάσεων πχ στους τομείς υγείας, ασφάλειας, άμυνας, διύλισης, τροφίμων ή σε κλάδους όπου απότομη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις εγκαταστάσεις (π.χ. βιολογικά φάρμακα, βιομηχανία υφασμάτων, φαρμακοβιομηχανία, τους περισσότερους τομείς χημικών διεργασιών, λιπάσματα, γυαλί, χάλυβα, αλουμίνιο, διυλιστήρια, ασβέστη, τομείς κεραμικών).
Η διαβούλευση του σχεδίου θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 1η Αυγούστου.