THEPOWERGAME
Συντονισμένο «όχι» από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία και απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, υπό τον φόβο μίας επικείμενης ενεργειακής κρίσης.
Ο «κόφτης» που θέλει να επιβάλει η Κομισιόν βρίσκει αντίθετες τις τρεις χώρες, καθώς θεωρούν το εν λόγω μέτρο «δυσανάλογο».
«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν ήδη επηρεαστεί από μειωμένες παραδόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. «Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται στη συνέχεια.
«Όχι» της Αθήνας στον κόφτη
Την αντίθεσή της εκφράζει η Αθήνα διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, υπό τη σκιά του φόβου μίας επικείμενης διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου». Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».
Ισπανία: Συστάσεις, αλλά όχι υποχρεωτική μείωση
Η Ισπανία καθιστά σαφές ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της χρήσης αερίου.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας και Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα σημειώνοντας ότι πρόταση αυτή δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιη» ούτε «αποτελεσματική».
Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών, δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.
Αντί για υποχρεωτικό μέτρο, η ισπανικη κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει συστάσεις και να προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.
Πορτογαλία: Δυσανάλογο μέτρο
Στο ίδιο μήκος κύμματος με την Ισπανία, η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη οι Βρυξέλλες δήλωσε αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.
«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο δυσανάλογο αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico.
«Χρησιμοποιούμε το αέριο από απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Γκαλάμπα ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αναγκάστηκε «να αυξήσει πολύ την κατανάλωση αερίου λόγω της [ασυνήθιστης] ξηρασίας» φέτος.
Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.
Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τους “27” να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.
Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15%.