THEPOWERGAME
Συνέντευξη Τύπου προαναγγέλλει η διοίκηση Μαν. Μανουσάκη στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζητάει υψηλότερο ποσοστό απόδοσης επενδεδυμένου κεφαλαίου (WACC) σε σχέση με αυτό που ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Χθες, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θαν. Δαγούμας απάντησε με σκληρό τρόπο στη αιχμηρή ανακοίνωση που είχε εκδώσει το πρωί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Στην ανακοίνωση του τελευταίου αναφέρονταν πως η απόφαση της ΡΑΕ για WACC 6,1% απειλεί τις επενδύσεις για τις διασυνδέσεις των νησιών, τις διεθνείς διασυνδέσεις, ακόμα και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας!
Ο κ. Δαγούμας δεν άφησε χθες κανένα περιθώριο ελπίδας για αύξηση του WACC στο επίπεδο του 8,16% που ζητάει τώρα ο ΑΔΜΗΕ για την επόμενη τετραετία. «Εκτός από δικαιώματα, ο ΑΔΜΗΕ έχει και υποχρεώσεις και πρέπει να τις τηρήσει» δήλωσε χθες και υπενθύμισε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με Βουλγαρία έχει ολοκληρωθεί στη βουλγαρική πλευρά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε εξάμηνη παράταση. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν με κατανόηση τις απαιτήσεις του ΑΔΜΗΕ υποστηρίζουν πως η διοίκησή του έχει τους τελευταίους μήνες αλλάξει τέσσερις φορές τις απαιτήσεις της για το WACC. «Ξεκίνησε από 7,52%, πήγε στο 7,97%, ανέβηκε στο 8,64% και τώρα ζητάει 8,16%» επισημαίνουν.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ήταν εξίσου αιχμηρός για το θέμα του λειτουργικού κόστους του ΑΔΜΗΕ. Όπως είπε, η διοίκηση του διαχειριστή ζητάει να διπλασιάσει το προσωπικό του ώστε να φτάσει τους 2.400 μόνιμους υπαλλήλους ενώ σήμερα απασχολεί 1.200 μόνιμους υπαλλήλους και 464 με δελτίο παροχής (μπλοκάκι). «Εμείς του εγκρίναμε 800 προσλήψεις» μαζί με τη μονιμοποίηση των 464 που είναι με μπλοκάκι είπε ο κ. Δαγούμας.
Παρέπεμψε σε μελέτη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ρυθμιστών (CEER) σύμφωνα με την οποία ο ΑΔΜΗΕ απασχολούσε το 2017 περίπου 30% περισσότερους υπαλλήλους από το μέσο όρο των αντίστοιχων διαχειριστών της Ε.Ε. Τόνισε, επίσης, πως οι ανάγκες προσλήψεων του ΔΕΔΔΗΕ (που διαχειρίζεται το εκτεταμένο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης που έχει τεράστιες απαιτήσεις συντήρησης, κ.λπ.) προσδιορίστηκαν για την τετραετία 2021 – 2024 σε 1.177 εργαζόμενους, σχεδόν αντίστοιχες με αυτές που ζητάει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ!
Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, μέσω της απαίτησης για αυξημένο WACC, στον ΑΔΜΗΕ ζητούν περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσω των εγγυημένων εσόδων (που πληρώνουν οι καταναλωτές), δηλαδή περίπου 120 εκατ. ευρώ στην τετραετία. Για να κατεβάσει τους τόνους εξήγησε, βέβαια, πως στην περίπτωση που ο ΑΔΜΗΕ πάρει π.χ. το 2024 δάνειο για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και το επιτόκιο είναι υψηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζεται σήμερα, τότε μπορεί να προσφύγει στη ΡΑΕ και να ζητήσει αναθεώρηση του WACC, την οποία και θα λάβει. «Θέλουμε να γίνουν οι επενδύσεις» τόνισε ο κ. Δαγούμας που επικαλέστηκε το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος άφησε, όμως, αιχμές πως η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δεν προσφεύγει σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ ώστε να στηρίξει τις επενδύσεις, περιμένοντας να χρηματοδοτήσει τα νέα έργα από τα εγγυημένα έσοδα που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Κατά τον κ. Δαγούμα τo εγκεκριμένο WACC για το 2021 ήταν 6,95% και είχε υπολογιστεί με φορολογικό συντελεστή 29% που σήμερα είναι 22%. Είχε υπολογιστεί επίσης με κόστος δανεισμού με 5,13%, όταν το πραγματικό απολογιστικό ήταν 2,8% για την περυσινή χρονιά. Το αντίστοιχο WACC στην Ισπανία είναι 5,6%, στην Ιταλία 5% (θα αυξηθεί κατά 0,2% – 0,3%) ενώ στην Πορτογαλία θα αυξηθεί σε 4,65%. Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε πως ο ΑΔΜΗΕ είναι εξαιρετικά κερδοφόρος αφού περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα (στη θέση 7) των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ειδικά για το παράδειγμα των Δωδεκανήσων, ο κ. Δαγούμας είπε πως αν κάνει διαγωνισμό 1,4 δισ. για τη διασύνδεση, με βάση το WACC που εγκρίνει η ΡΑΕ θα λάβει απόδοση 100 εκατ. ευρώ για την επένδυσή του. «Είναι λίγα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
Διαφορετική άποψη έχει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ η οποία υποστηρίζει πως η απόφαση της ΡΑΕ για WACC 6,1% έχει προκύψει με βάση παραδοχές «που δεν αντανακλούν τις τρέχουσες συνθήκες δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων» και πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή.
«Απευθύνουμε έκκληση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας, που θεωρούμε ότι εκκινεί από την ειλικρινή πρόθεση να προστατέψει τους καταναλωτές, να επανεξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή την απόφασή της, να σταθμίσει τους κινδύνους που αναδεικνύουμε ότι απορρέουν από αυτήν, να δείξει εμπιστοσύνη στον διαχειριστή και να συνεργαστεί σε τεχνικό επίπεδο μαζί μας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος» τονίζει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.