THEPOWERGAME
Την πυρηνική ενέργεια εξετάζουν όλο και περισσότερο μία σειρά κρατών, από την Ασία ως τις ΗΠΑ, εν μέσω και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ρωσία την κάνουλα του φυσικού αερίου, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και πιέζοντας ακόμη περισσότερο την παγκόσμια αγορά.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στην Ιαπωνία, με πρόσφατη τη μνήμη του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα το 2011, πάνω από το 80% των εγχώριων επιχειρήσεων τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια (μετά το δυστύχημα έκλεισαν 40 πυρηνικοί σταθμοί και παρέμειναν ανοιχτοί άλλοι 10), προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα.
Πρόσφατα και ο Φατίχ Μπιρόλ, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι η υποστήριξη των παλαιών πυρηνικών υποδομών, μπορεί να προσφέρει μια ανάσα, όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον περιορισμό των προμηθειών από τη Μόσχα.
Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν χρηματοδοτεί πρότζεκτ έρευνας και ανάπτυξης για την πυρηνική ενέργεια, ενώ start up με την υποστήριξη μεγαλύτερων παικτών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, έχουν προχωρήσει ήδη στην ανάπτυξη μικρότερων και πιο εξελιγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε προγραμματικές δηλώσεις σχετικά με ένα πρόγραμμα πιστώσεων ύψους 6 δισ. δολαρίων που υποστηρίζει τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων – τη «μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας», όπως χαρακτηρίστηκε- σε όλη τη χώρα. Με βάση τα στοιχεία του 2020, αναφέρει η Deutsche Welle, οι ΗΠΑ κάλυπταν μέσω της πυρηνικής ενέργειας το 20% των συνολικών αναγκών τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας, καλύπτοντας πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αυτό τον τρόπο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το 2021 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ παρήγαγαν σχεδόν 800 εκατομμύρια μεγαβατώρες.
Στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση το 1957, λειτουργούν σήμερα 93 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 55 μονάδες πυρηνικής ενέργειας, με μέση ηλικία τα 40 έτη, λόγος για τον οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συντήρηση των μονάδων.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Ενέργειας απένειμε περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια για 74 έργα πυρηνικής ενέργειας.
Ιαπωνία, ξεπερνώντας τη Φουκουσίμα
Την ίδια ώρα στην Ιαπωνία, έρευνα του Nikkei Research για λογαριασμό του Reuters Corporate Survey, έδειξε πως ποσοστό 85% μεταξύ 240 εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα (συνολικά ρωτήθηκαν 500 εταιρείες), τάχθηκαν υπέρ του να ξανανοίξουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έκλεισαν μετά τη Φουκουσίμα, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
Τον Απρίλιο, ένα ποσοστό 60% είχε απαντήσει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξανανοίξει σύντομα τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που έβαλαν λουκέτο, ενώ τον Μάρτιο, Ιάπωνες ψηφοφόροι απάντησαν σε γκάλοπ σε ποσοστό 53% πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επανεκκινήσει τις πυρηνικές μονάδες.
Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power Co. ξεκίνησε τις σχετικές εργασίες νωρίτερα από το σχεδιαζόμενο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Όταν μπει σε λειτουργία, ο αντιδραστήρας Mihama No. 3 αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, παρόμοια τάση καταγράφεται στην Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Κίνα βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία σε ότι αφορά στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, με τα τελευταία δέκα χρόνια να έχουν μπει σε λειτουργία 37 νέοι. Στην Ινδία, το 3% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια το 2019 καλύπτονταν από τους 21 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, ενώ ακόμη 3 αντιδραστήρες τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και άλλοι 6 βρίσκονται υπό κατασκευή.
Στη Νότια Κορέα, ο νέος πρόεδρος Γιούν Σεόκ-γιούλ εξελέγη τον Μάρτιο με μία ατζέντα που περιελάμβανε να ενισχύσει την συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Η Ευρώπη και το γερμανικό δίλημμα
Στην Ευρώπη πάλι, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, με τα κινήματα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας να είναι αρκετά ενεργά. Τις ανησυχίες πυροδοτεί ο κίνδυνος ενός μοιραίου λάθους, όπως μαρτυρούν οι μνήμες από το ατύχημα του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια το 1979, το Τσερνόμπιλ το 1986 και τη Φουκουσίμα το 2011. Επίσης, ο τρόπος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.
Στη Γερμανία, η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δεσμευθεί να τερματίσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα και με βάση τον τωρινό σχεδιασμό, τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας πρόκειται να κλείσουν ως το τέλος του 2022. Όμως κάποιοι από τους Φιλελεύθερους που στελεχώνουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαδ Σολτς, πιέζουν ώστε αυτός ο στόχος να επανεξεταστεί. Κάτι που βρίσκει αντίθετα τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το χώρο των Πρασίνων- ιδεολογική «σημαία» των οποίων έχει υπάρξει, στο παρελθόν, το κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι νέας γενιάς αντιδραστήρες και η πυρηνική σχάση
Από την άλλη, μία σειρά από εταιρείες start up εργάζονται προς την κατεύθυνση νέας γενιάς αντιδραστήρων που -εκτός των άλλων- θα κάνουν πιο αποδεκτή την πυρηνική ενέργεια για την κοινή γνώμη. H εταιρεία NuScale Power LLC, η οποία έλαβε χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 450 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, εργάζεται με τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ρουμανίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Η εταιρεία κατασκευάζει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν 60.000 σπίτια ανά μονάδα.
Ταυτόχρονα η σουηδική Seaborg Technologies συνεργάζεται με την Samsung Heavy Industries Co. , ενώ η TerraPower, με την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς, πραγματοποιεί αντίστοιχα πρότζεκτ μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων από κοινού με τη νοτιοκορεατική SK Group. Εκτός από το μέγεθος και τις νέες τεχνολογίες, το ερευνητικό πεδίο που ανοίγεται αφορά και στην πυρηνική σχάση (σε αντιδιαστολή με την πυρηνική σύντηξη), με την εταιρεία Commonwealth Fusion Systems να εξασφαλίζει χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων από την Tiger Global Management και τον Μπιλ Γκέιτς, με στόχο την ανάπτυξη της περίπλοκης νέας τεχνολογίας. Μάλιστα το ποσό των 1,8 δισ. δολαρίων στον β’ χρηματοδοτικό γύρο που εξασφάλισε η Tiger θεωρείται η μεγαλύτερη ως σήμερα ιδιωτική επένδυση στην πυρηνική σχάση και την προοπτική της εμπορευματοποίησης της ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.