THEPOWERGAME
Σοβαρή ελληνική διάσταση έχει η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ και της Αιγύπτου για την προμήθεια φυσικού αερίου. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) στο Κάιρο, φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ θα μεταφέρεται στους τερματικού σταθμούς υγροποίησης αερίου της Αιγύπτου και από εκεί θα οδεύει, με πλοία, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χθεσινή συμφωνία ενισχύει το ρόλο τόσο της Ρεβυθούσας, όσο και των άλλων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που προωθούνται στην Ελλάδα όπως ανοικτά της Αλεξανδρούπολης (από την Gastrade), στους Αγίου Θεοδώρους (όμιλος Motor Oil), κ.α. Τα συγκεκριμένα FSRU μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλες για το ισραηλινό αέριο μέσω εμπορικών συμφωνιών που θα υπογράψουν με τα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αιγύπτου. Σημειώνεται πως σχέδια για κατασκευή FSRU στη χώρα μας έχουν και άλλοι όμιλοι όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (στον Θερμαϊκό), η Mediterranean Gas, κ.α.
Η Αίγυπτος διαθέτει σήμερα δύο τερματικούς σταθμούς LNG μέσω των οποίων το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί προς την Ευρώπη και άλλους προορισμούς. Τα τερματικά Idku και Damietta ελέγχονται μάλιστα μετοχικά από ευρωπαϊκούς ομίλους. Η Shell και η μαλαισιανή Petronas λειτουργούν τον τερματικό σταθμό LNG του Idku στον οποίο συμμετέχουν και η γαλλική Engie καθώς και οι αιγυπτιακές Natural Gas Holding Company (EGAS) και Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC). Η ιταλική Eni κατέχει το 50% του τερματικού Damietta με την EGAS στο 40% και την EGPC στο 10%.
Η ελληνική Energean, που διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως τρία δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει. Για να υποστηριχθεί με μεγαλύτερες ποσότητες η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες και να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των ελληνικών FSRU απαιτούνται και πρόσθετες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.
Η Energean έχει αυτή την περίοδο σε εξέλιξη ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα «Αθηνά» και εντόπισε την «Περιοχή Ολύμπου» που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 bcm φυσικού αερίου. Η «Περιοχή Ολύμπου» αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, για την αύξηση της ροής φυσικού αερίου από τα τερματικά της Αιγύπτου προς την Ευρώπη απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν». Το Ισραήλ θα προχωρήσει και σε νέο γύρο παραχωρήσεων με στόχο νέες ανακαλύψεις. Τέλος, το επικρατέστερο σενάριο για την ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος της «Αφροδίτης» είναι να καταλήξει με αγωγό στο τερματικό Idku στην Αίγυπτο και από εκεί να μεταφέρεται υγροποιημένο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.