THEPOWERGAME
Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ δείχνουν πως μέχρι το 2045 η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα υποστήριξε χθες στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Σανούσι Μπαρκίντο. Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κατανάλωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ, που είναι σήμερα 2,5% θα φτάσει το 10% μέχρι το 2045.
Η παγκόσμια ζήτηση, εξαιτίας της δημογραφικής και οικονομικής ανάπτυξης, θα αυξηθεί στα 352 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου το 2045 από 275 εκατ. βαρέλια σήμερα, με αύξηση 28%. Ο κ. Μοχάμεντ Σανούσι Μπαρκίντο τόνισε πως θα απαιτηθούν μέχρι τότε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 τρισ. δολάρια με το 80% να αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων. Εξήγησε πως «καμιά πηγή ενέργειας από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, που εκπροσωπεί τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη είπε πως με βάση τις προβλέψεις του οργανισμού το πετρέλαιο θα παραμείνει το καύσιμο με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ενέργειας και από το 30% που κάλυπτε το 2020 θα υποχωρήσει στο 28% το 2045. Την ίδια χρονιά πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καλύπτουν πάνω από το 50% των ενεργειακών απαιτήσεων της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Μοχάμεντ Σανούσι Μπαρκίντο μίλησε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της εταιρείας Mediterranean Gas που προωθεί έναν ακόμα τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στο Βόλο. Προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «οποιαδήποτε μείωση στις επενδύσεις του κλάδου θα οδηγήσει σε μείωση και των ποσοτήτων πετρελαίου και στα πετρελαϊκά προϊόντα». Όπως είπε, αν δεν υπάρξει νέα ροή επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του upstream (της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων), θα δημιουργηθεί ενεργειακή ανασφάλεια χειρότερη από την σημερινή.
Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ θεωρεί πως το δίλημμα ορυκτά καύσιμα ή ΑΠΕ είναι ψευδές. Ξεκαθάρισε πως «οι πετρελαιαοπαραγωγοί είναι έτοιμοι να δράσουν και να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου μέσα από σύγχρονες τεχνικές και πρωτοποριακές καινοτομίες όπως αποθήκευση άνθρακα, γαλάζιο υδρογόνο, κυκλική οικονομία κ.α. Ο κ. Μπαρκίντο που είναι και υπουργός Ενέργειας της Νιγηρίας, θεωρεί πως η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι προτεραιότητα είναι η ενεργειακή ασφάλεια και πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογίες κατά την ενεργειακή μετάβαση. Υποστήριξε πως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή φτώχεια είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις χώρες που είναι υπό πίεση.
Οι αναλυτές του ΟΠΕΚ εκτίμησαν πως το 2019, περίπου 750 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν σύνδεση στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για το μαγείρεμα. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είπε χθες πως η σημερινή κατάσταση και οι συνθήκες που διαμορφώνει είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς κάποιες χώρες απομονώνονται και η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται εκ νέου.